Opoziv švedske ambasadorke u Kini 1Foto: EPA/ANDERS WIKLUND

Ambasadorka Ana Lindštet je napustila Peking u sredu, rekao je portparol švedskog ministarstva spoljnih poslova.

Incident je počeo izveštajem o sastanku, koji je napisala Angela Gui, čijeg su oca Guija Minhaja navodno oteli kineski agenti 2015. Gui je bio jedan od petoro prodavaca knjiga sa sedištem u Hong Kongu koji je stavljen iza rešetaka. Guijeva, koja je na doktorskim studijama na Univerzitetu Kembridž i koja sprovodi kampanju za puštanje svog oca na slobodu, rekla je da ju je prošlog meseca kontaktirala Lindštetova i pozvala je na sastanak s grupom kineskih biznismena koji su rekli da imaju veze s Kineskom komunističkom partijom. Nije poznato kada je tačno sastanak održan.

Gui je u svom izveštaju napisala da su biznismeni na nju vršili pritisak da prihvati nagodbu – prestani da javno govoriš o slučaju svoga oca i on će odslužiti nekoliko godina zatvorske kazne, a onda će biti oslobođen.

Švedsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da nije imalo saznanja da će sastanak biti održan, te je potvrdilo da je Lindštetova pod internom istragom.

Guijeva je u izveštaju sa sastanka, koji je objavljen na blogu Medium, krajem januara opisala „veoma čudno iskustvo“ koje je, kako je navela, doživela pre dva dana. Prema njenim rečima, Lindštetova ju je pozvala da joj kaže da „postoji novi pristup“ slučaju njenog oca. „Nije mnogo objašnjavala, ali je rekla da postoje neki biznismeni za koje misli da bi mogli da pomognu i da oni žele sastanak u Stokholmu“, napisala je Gui, preneo je Bi-Bi-Si. Gui je otišla u Stokholm, prijavila se u hotel, gde su imali ugovoreni sastanak. Kako je navela, jedan od biznismena joj je ponudio nagodbu prema kojoj bi njen otac bio izveden pred sud i možda bi bio osuđen na „nekoliko godina“ zatvora, a u zamenu bi ona obustavila sve javne angažmane u vezi sa slučajem njenog oca. Guijeva je takođe naglasila da je Lindštetova podržala takav aranžman, rekavši joj da Kina „zauzima novi diplomatski stav“ i da, ako se njen publicitet nastavi, Kina bi „možda mogla da kazni Švedsku“.

Guijeva se izvinila, napustila sastanak i vratila se u Ujedinjeno Kraljevstvo. Kada je kontaktirala švedsko ministarstvo spoljnih poslova, otkrila je da tamo ne znaju ništa o tom sastanku, kao ni da je Lindštetova u zemlji. U januaru je saopšteno da će Lindštet preuzeti novu poziciju u Vladi u martu, te će raditi na ostvarenju globalnih ciljeva održivosti.

Gui Minhai je nestao dok je bio na odmoru na Tajlandu 2015. Kasnije se pojavio na kineskoj državnoj televiziji, gde je priznao incident iz 2003. kada je vozio u pijanom stanju u Ningbu. Jedan je od petoro prodavaca knjiga koje su kineske vlasti navodno otele i stavile iza rešetaka 2015. Svih petoro se dovodi u vezu sa Kozvej buksom u Hongkongu, nezavisnom knjižarom u kojoj se prodaju knjige koje Kinezi smatraju politički nepoželjnim. Gui je odslužio dve godine u zatvoru, a onda je pušten na slobodu. Međutim, kineski agenti su ga ponovo uhapsili 2018. i od tada je u pritvoru u Kini.