Foto: EPA/ FRANCIS R. MALASIG

Od terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. napadi dronovima sve su učestaliji u borbi protiv terorizma i vojnih meta.

Za Trampovu administraciju, međutim, ova Obamina mera je „suvišna i smeta“. Obamina odluka primenjivala se na CIA koja je izvodila napade dronovima u Avganistanu, Pakistanu i Somaliji.

„Trampovom merom eliminisaće se suvišni zahtevi koji ne doprinose transparentnosti vlade već ometaju naše obaveštajce u obavljanju primarnih misija“, rekao je jedan zvaničnik Trampove administracije. U vreme Obame je od šefa CIA zahtevano da podnosi godišnji izveštaj o napadima dronovima i procene o broju žrtava.

Trampova izvršna odluka, međutim, neće poništiti zahtev da se izveštava o broju žrtava. U prve dve godine Trampovog mandata izvedeno je 2.243 napada dronovima šo je više u odnosu na 1.878 tokom osam godina mandata Obame, navodi se u podacima Biroa za istraživačko novinarstvo sa sedištem u Britaniji.

Članovi Kongresa i grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovale su Trampovu odluku navodeći da se na ovaj način CIA daju „odrešene ruke“ da izvodi napade dronovima bez ikakve odgovornosti. Akcija Trampove administracije je bespotreban i opasan korak unazad kada je reč o transparentnosti i odgovornosti upotrebe smrtonosne sile i broja civilnih žrtava kao posledica te sile“, kaže Rita Simion, aktivistkinja grupe „Human Rights First“.

Demokrata u Obaveštajnom komitetu Kongresa Adam Šif smatra da je Obamina mera „važna za transparentnost“ te da „jednostavno nema razumevanja“ za to što je ukinuta.

Povezani tekstovi