Foto: EPA-EFE/ LUDOVIC MARIN POOL

Podrška premijeru Eduardu Filipu porasla je nešto više – sedam odsto – i to najviše među pristalicama Makronove partije Republika u pokretu i među konzervativnim republikancima. Predsednik i premijer sada imaju ukupnu podršku među narodom od 28 i 33 odsto, pokazuje istraživanje Iftop, prenosi portal Politico.

Krajem decembra, Filip je obelodanio paket „socijalnih mera“ čiji je cilj da se umiri bes okupljenih u pokretu „Žuti prsluci“ koji protestuju od 17. novembra. Uprkos toj maslinovoj grančici koju su ponudile vlasti, demonstranti se i dalje okupljaju. Proteklog vikenda su tokom protesta upali u ministarstvo i primorali portparola vlade Benžamena Grivoa i njegovo osoblje da se evakuišu. Premijer je u ponedeljak obelodanio nove bezbednosne mere uključujući i stvaranje registra nasilnih demonstranata i raspoređivanje 80.000 snaga bezbednosti širom zemlje pred nove proteste ovog vikenda.

Uprkos ohrabrujućim rezultatima istraživanja javnog mnjenja Makron i Filip generalno su i dalje nepopularni. Prema podacima Ifop, više od sedam od 10 ispitanika i dalje imaju negativan stav o predsedniku dok više od trećine deli takav stav prema premijeru. Ipak, treba biti oprezan kada je reč o blagom porastu podrške vladajućem dvojcu u Francuskoj imajući u vidu da francuski komentatori neretko pišu o „političkoj smrti“ francuskog predsednika.

Povezani tekstovi