Čović planira bojkot izbora 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Hrvatski narodni sabor (HNS) zaseda sutra vanredno u Mostaru iza zatvorenih vrata a kako je najavljeno nakon zasedanja, predsednik HNS-a Dragan Čović informisaće javnost o donetim zaključcima i odlukama.

Očekuje se da hrvatski politički predstavnici zauzmu stav o procesu izmena Izbornog zakona BiH te opštim izborima koji bi trebalo da budu održani na jesen.

„Ako se ne postigne dogovor o izmenama izbornog zakonodavstva, bojkot izbora hrvatskih političkih predstavnika je, formalno gledajući, jedna od opcija koja se može odlučiti, ali Sabor sam po sebi ne predstavlja i ne bi trebao predstavljati bilo kakvo dodatno opterećenje za sadašnju situaciju u BiH, nego treba biti promatran kao snažna poruka i izraz volje jednog od konstitutivnih naroda koji su temelj BiH i da se to prihvati s uvažavanjem“, izjavio je za Fenu uoči zasedanja sekretar HNS-a BiH Josip Merdžo.

I predsednik Hrvatske Zoran Milanović, kao i premijer Andrej Plenković dan ranije, poručio je da „ako ne dođe do dogovora, izbori ne bi trebalo da budu održani navodeći da će on učiniti sve da se ne održe.

Prema saznanjima portala istraga.ba, HNS bi trebalo da donese zaključak kojim će pozvati Centralnu izbornu komisiju BiH da ne raspisuje opšte izbore sve dok ne bude izmenjen Izborni zakon.

Biće konstatovano i da je aktualni saziv SIP-a (Središnjeg izbornog poverenstva) neustavan, da nisu sprovedene presude iz Strazbura i presuda u predmetu Ljubić. Antidejtonski je čin raspisivanje izbora u ovakvoj situaciji“, kazao je za Istraga.ba jedan od članova HNS-a.

Portal piše da Dragan Čović i HNS imaju konkretan plan koji neće biti naveden u materijalima. U pitanju je blokada izbornog procesa.

Članovima Centralne izborne komisije BiH koje HNS ne priznaje kao legalne, biće zabranjen dolazak u opštine sa većinskim hrvatskim stanovništvom. Osim toga, plan je da opštine i gradovi koje kontroliše HDZ spreče imenovanje ili angažman članova lokalnih izbornih komisija koje su zadužene za sprovođenje izbornog procesa“, piše istraga.

Ovaj scenario bi bio aktiviran ukoliko bi Centralna komisija BiH, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, u maju raspisala Opšte izbore koji bi bili održani u oktobru.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je prošle sedmice kazao da „ne postoje zakonske mogućnosti da se izbori organizuju“, što je, tumači se, naznaka ovog scenaria.

Sličan stav u četvrtak je izneo i premijer Hrvatske i lider tamošnjeg HDZ-a Andrej Plenković.

Naš stav je jasan da je ključno ići na iduće izbore s novim, pravednim izbornim zakonom, koji će omogućiti legitimno predstavljanje, a ne ići po svaku cenu, koji bi onda mogli opet dovesti da se hrvatski narod oseća loše, a država neće dobro funkcionisati“, rekao je Plenković.

SNSD će izneti stav nakon HNS-a

Nakon što HNS donese zaključke u vezi aktuelne političke situacije i eventualnom bojkotu izboru, svoj stav izneće i SNSD.

Snježana Novaković-Bursać, šefica Kluba SNSD u PD PS BiH kazala je da će sačekati odluke HNS-a ali da je SNSD u svakom trenutku spreman na izbore. Ona je dodala da razume HDZ BiH te da je Željko Komšić „uzurpirao poziciju“. Sačekaćemo njihove odluke, smatramo da hrvatski narod nema drugog izbora i ja ih u tome razumem. Ako se desi bojkot računajte da nećete imati validne izbore u FBiH i nećemo imati adekvatnu mogućnost izbora organa na nivou institucija BiH. U tom slučaju RS može da formira Vladu i nastavi da radi na nivou NSRS, ali se dovodi u pitanje funkcionalnost, a usudila bih se reći i neke druge stvari u zemlji“, kazala je Novaković-Bursać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.