Komšić: Zločin se ne sme zaboraviti 1FOTO: klix.ba

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić položio je danas venac na spomen-obeležje na pijaci Markale u Sarajevu poručivši da se ovaj strahoviti zločin nikada ne sme zaboraviti, prenose sarajevski mediji.

“Znam da, kako vreme prolazi i rane zaceljuju, i ljudi su skloni da zaborave neke stvari. U ime generacije koja je prošla sve to u ratu u BiH, pogotovo u Sarajevu, u ime porodica žrtava i budućih generacija, mislim da niko nema pravo to da zaboravi”, kazao je Komšić.

Dodao je da je ovakvih zločina tokom agresija na BiH bilo “puno i previše”.

“Svako će se prema tome odnositi na način koliko koga pogađa i boli i to je ljudski, ali niko nema pravo da zaboravi ono što se događalo uključujući i ovaj zločin na Markalama a bilo ih je puno, i previše”, dodao je Komšić.

Godišnjici stradanja na Markalama prisustvovala je i delagacija Vlade Kantona Sarajevo, na čelu sa premijerom Edinom Fortom, te brojne druge delegacije, udruženja i čalanova porodica žrtava.

Danas se obeležava Dan sećanja na sve ubijene i ranjene tokom agresije na glavni grad BiH, na opsadu grada od 1992. do 1995. i 28. godišnjica stradanja Sarajlija na pijaci Markale. Tada je sa položaja na području Mrkovića kod Sarajeva, na pijacu Markale ispaljena minobacačka granata kalibra 120 mm od koje je smrtno stradalo 68 stanovnika Sarajeva, a 142 osobe su ranjene.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.