Krivična prijava za terorizam za tinejdžera iz Kavadaraca zbog lažnih dojava o bombama 1Foto: Shutterstock

Policija Severne Makedonije podnela je danas protiv 15-godišnjaka iz Kavadaraca krivičnu prijavu za „terorizam“ zbog slanja sedam lažnih dojava o bombama osnovnim i srednjim školama u toj opštini.

Kako se navodi, taj maloletnik je 4. decembra sa njegovog personalnog kompjutera koristeći internet aplikaciju preko hakovane eletronske adrese, na službene mejlove tri osnovne i tri srednje škole u Kavadarcima poslao preteću poruku o postavljenoj bombi.

Kavadarački tinejžer je i 12. decembra sa istog personalnog računara na službenu eletronsku adrese osnovne škole u Kavadarcima poslao preteću poruku sličnu prethodnima.

Policija ističe da je Sektor za kompjuterski krimilnal i forenziku obavio pregled elektronskih uređaja koje je maloletnik iz Kavadaraca koristio i da su pronađeni dokazi za poslate poruke pretećeg sadržaja.

To je drugi maloletnik protiv kojeg je Sektor Policije Severne Makedonije za borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizma u decembru podneo krivičnu prijavu zbog slanja lažnih dojava školama o postavljenim bombama.

Prethodno je krivična prijava za krivično delo „terorizam“ Tužilaštvu za organizvani kriminal Severne Makedonije podneta protv maloletnika iz Skoplja koji je 4. novembra poslao poruku o postavljanju bombi u četiri srednje škole u ​​Skoplju.

Anonimne poruke o postavljenim bombama u Severnoj Makedoniji prvo su 26. oktobra počele skoro svakodnevno da stižu osnovnim i srednjim školama, a posle i tržnim i poslovnim centrima, državnim institucijama, sportskim udruženjima i dvoranama.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je 16. decembra izjavio da dojave o bombama u njegovoj zemlji nisu izolovani slučajevi iza kojih stoje adolescenti ili hakeri, već da je reč o „hibridnom ratu“.

„Kada je organizovano sa ovakvim intenzitetom, sa toliko širokim obuhvatom, targetiranjem mesta, institucija, objekata i gradova sa velikim brojem žitelja, gde se ponavljaju poruke koje su iste u više država, može se pretpostaviti da se radi o ‘hibridnom ratu'“, rekao je Kovačevski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.