Foto: Dejana Majstorović

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da će će rezervni sastav policije oko hiljadu ljudi, ali da neće odmah svi biti regrutovani, već njih stotinu do dve stotine, koji će proći obuku, dobiti uniforme i biti plaćeni kada budu pozvani na izvršenje zadatka.

Osim uvođenja rezervnog sastava policije, ovaj zakon previđa da se za sprovođenje posebnih istražnjih radnji mogu angažovati „prikriveni istražioci i informatori“, koji mogu biti i iz druge države.

Predsednik Kluba poslanika “Zajedno za BiH” u parlamentu RS Edin Ramić odbacio je navode MUP-a RS da se rezervni sastav policije uvodi zbog problema s migrantima. On je upozorio da su predložene izmene zakona u suprotnosti sa Ustavom BiH, evropskim konvencijama o ljudskim pravima te Zakonom o krivičnom postupku BiH, u delu koji predviđa mogućnost „legendiranja“, odnosno skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori ili prikriveni istražioci. Najavio je mogućnost da zakon bude osporen.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da mogućnost uvođenja rezervnog sastava policije u RS „unosi uznemirenost među građanima i opasno destabilizuje ukupnu političku i bezbednosnu situaciju u državi“. On je ocenio da vlasti RS iz „krajnje sumnjivih pobuda uvećavaju broj naoružanih pripadnika policije, pravdajući to migrantskom krizom“.

„Ustvari, tu se radi o izgovoru, jer je sam predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik pre samo par meseci pozivao Oružane snage BiH da izađu na granicu sa Srbijom zbog migrantske krize, čemu se sad oštro protivi“, rekao je Komšić. On je najavio da će Federacija BiH morati odgovoriti recipročnim merama, s na to da međunarodna zajednica ne reaguje adekvatno na uvećavanje broja naoružanih pripadnika policije RS.

„Sumnjam da će se naoružavanje RS zaustaviti na ovome, a i da se zaustavi, postojeće stanje unosi uznemirenost među građanima i opasno destabilizuje ukupnu političku i sigurnosnu situaciju u državi“, rekao je Komšić, preneli su sarajevski mediji.

Premijer RS Radovan Višković ranije je najavio da će sredstva za rezervni sastav policije biti utvrđena tek u budžetu za sledeću godinu.

Pećanac: Pravi se policijska država u blizini Sarajeva

Pravi se policijska država u blizini Sarajeva, izjavio je bivši ministar sarajevske kantonalne policije Nermin Pećanac i naglasio da je Bosna i Hercegovina mnogo propatila da bi se olako zanemarila važnost formiranja rezervne policije u Republici Srpskoj.

„Ovo se ne dešava nigde daleko, ovo se dešava stotinak metara vazdušnom linijom iznad glavnog grada. Ovo je jedan antidemokratski čin, pravi se policijska država u najgorem obliku“, rekao je Pećanac, prenosi klix.ba.

On je upozorio i da se rezervni sastav policije može okarakterisati i kao lična garda Milorada Dodika. Na pitanje kakve su intencije predstavnika vlasti u Republici Srpskoj, Vlade i poslanika u Skupštini Republike Srpske, Pećanac je odgovorio: „da se ozakoni diktatura u jednom delu Bosne i Hercegovine“.

„Obrazloženje dosta toga govori. Formiranje rezervnog sastava se pravda migranatskom krizom, elementarnim nepogodama… Gde ste videli da neko s dugim cevima zaustavlja klizište ili poplave?“, zapitao se Pećanac.

Prema njegovim rečima, van pametim je da rezervni sastav ima iste ovlasti kao redovna policija.

„Život jednog dela Bosne i Hercegovine žele staviti pod kontrolu zbog čega međunarodna zajednica i OHR treba da reaguju. Visoki predstavnik očigledno nije spreman i nije u mogućnosti da išta drugo uradi osim da šalje saopštenja“, rekao je Pećanac.

Povezani tekstovi