Rusija se uspešno "diskonektovala" sa svetske mreže 1Foto: Pixabay/Akela999

Rusija se „uspešno diskonektovala“ sa svetske komunikacione mreže tokom testiranja sopstvene „internet tehnologije“, prenosi sajt RBC njuz. Raniji slični pokušaji bili su delimično uspešni iako vlasti ove zemlje već duže vreme imaju tendenciju da pooštre kontrolu nad internetom

Iz Kremlja su stigle potvrde testova “samoizolacije od svetskog interneta“, navodeći da ruska infrastruktura treba da bude pripremljena za inostrane sankcije i sajber kriminalce.

Proba obavljena od 15.juna do 15.jula „testirala je mogućnosti fizičkog isključenja Rusije sa svetske mreže“, navodi izvor RBC. Drugi izvor pojašnjava da je testiranje imalo za cilj da se ustanovi da li bi „Ru.net mogao da funkcioniše u slučaju diverzija, blokada ili pretnji sa strane“.

Pojedini ukazuju da se zvanični rezultati još čekaju te da su testovi preliminarno ocenjeni kao uspešni. Konačni rezultati, sudeći prema pisanju ovog portala, očekuju se do kraja avgusta.

Državni ruski provajder Rostelecom, četiri velika dobavljača mobilnih telefona i vlasnik najveće svetske mreže optičkih kablova navodno su učestvovali u testovima „izolacije interneta“.

Kako se ukazuje,  testovi nisu uzrokovali prekide za redovne korisnike interneta. Stručnjaci, međutim, izražavaju sumnju u sposobnost Rusije da primeni tehnologiju koja bi je izolovala od svetske internet mreže.

Prema zakonu koji je 2019. potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin, testovi se moraju sprovoditi jednom godišnje ali su prošle godine morali da budu odloženi zbog pandemije kovid19.

Ruski zakon o „suverenom internetu“ zahteva veće filtriranje zahtevajući od internet provajdera da kupuju i instaliraju alate za dubinsku inspekciju paketa (DPI). Ruske vlasti se, poput kineskih, nadaju da će, dugoročno gledano, stvoriti domaće alternative Guglu i Fejsbuku. Ideja je da internet u Rusiji bude povezan sa ostatkom sveta samo u određenim tačkama koje vlada može da kontroliše.

Početkom godine, objavljeno je da Rusija razmatra uvođenje kazne za sve one građane i kompanije koji budu koristili internet servise iz zapadnjačkih zemalja.

Nova uredba bi trebalo da stane na put servisima kao što je Starlink kompanije Space X, ali i internet ponudi koja dolazi od kompanija kao što je OneWeb, te sve kompanije čije satelitske konstelacije ne pripadaju Rusiji.

Prema poslednjim izveštajima,  kazne za pojedince koji koriste internet „sa zapada“ bi mogle da se kreću između 135 i 405 dolara, a za kompanije od 6.750 do 13.500 dolara.

Članovi Dume smatraju da bi slobodan pristup internetu ugrozio sistem u okviru kojeg se nadgledaju internet veze i mobilna komunikacija.

Ističe se da ruski internet saobraćaj mora da ide preko ruskih provajdera, a kako bi se sačuvala bezbednost građana od zapadnjačkih internet usluga.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Rusija se uspešno „diskonektovala“ sa svetske mreže”

  1. Bravo za rusku federaciju. Oni koji ništa ne znaju to je ludo. Imajući u vidu da je Zapad opasao Ruske granice različitim oblicima hardvera i softvera može se očekivati svašta . Alavom zapadu su Ruski resursi trn u oku. I ako nisu vojno, tehnički i kadrovski spremni alavi će pokušati da je opljačkaju. To je mudrost, znanje iskustvo i korak ispred.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.