Sterdžen: Nezavisnost Škotske na dohvat ruke 1Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Škotska premijerka Nikola Sterdžen izjavila je danas pred hiljadama pristalica u Glazgovu, na skupu s kog je zatražen novi referendum o nezavisnosti, da je nezavisnost Škotske „na dohvat ruke“.

„Izbori 12. decembra su najvažniji za Škotsku u našoj epohi. U igri je budućnost naše zemlje“, rekla je liderka independističke Škotske nacionalne partije (SNP).

Ona je navela da je perspektiva nezavisne Škotske „na dohvat ruke“ i pozvala građane da u što većem broju izađu na izbore i glasaju za SNP.

Sterdžen želi da referendum o nezavisnosti bude održan 2020, ocenjujući da je Bregzit promenio okolnosti pod kojima je 2014. godine 55 odsto Škota glasalo za ostanak u Velikoj Britaniji.

Ona je prošlog meseca na kongresu SNP u Aberdinu rekla da glasanje „treba održati naredne godine“ i da se SNP za to priprema. Plan je da se do Božića zatraži dozvola britanske vlade za održavanje referenduma.

Vlada u Londonu se protivi novom referendumu tvrdeći da su se Škoti već izjasnili pre pet godina i da je reč o „jedinstvenom događaju koji se dešava jednom u generaciji“.

Sterdžen navodi da se u međuvremenu desio Bregzit.

Jedan od argumenata za ostanak u okviru Velike Britanije 2014. godine bio je taj da bi Škotska u slučaju nezavisnosti prestala da bude deo EU.

Dve godine kasnije, 2016, na referendumu o Bregzitu 62 odsto Škota glasalo je za ostanak u EU.

Škotska premijerka se nada da će u slučaju izborne pobede opozicionih laburista novi premijer podržati njen plan o novom referendumu. Međutim, laburistički lider Džeremi Korbin je izjavio da novi referendum „nije ni potreban ni poželjan“.