Sukobi u Parizu nakon napada na kurdski centar 1Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

U Parizu su izbili sukobi dok članovi kurdske zajednice traže pravdu nakon napada u kojem je ubijeno troje ljudi u kurdskom kulturnom centru.

Policija je ispalila suzavac da odgurne gnevnu masu koja se okupila u blizinina mesta pucnjave dok su kamenice bačene na policajce, kante za smeće i stolovi u restoranima prevrnuti i najmanje jedan automobil oštećen.

Policija je uhapsila 69-godišnjeg muškarca, osumnjičenog da je u ubio troje kurdskih aktivista – jednu ženu i dva muškarca, u srcu francuske prestonice.

Osumnjičeni je vlastima poznat po rasističkim napadima, a prilikom hapšenja je ranjen, saopšteno je iz policije.

Penzionisani mašinovođa namerno je tražio strance, rekao je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin. Ali je dodao da „nije sigurno“ da je taj čovek imao za cilj da ubije „baš Kurde“.

Pripadnici kurdske zajednice u Parizu rekli su da ih je policija nedavno upozorila na pretnje kurdskim ciljevima.

‘Gnusni napadi’

Predsednik Francuske je osudio „gnusne napade na Kurde u Francuskoj“.

„Kurdi Francuske bili su meta gnusnog napada u srcu Pariza. Naše misli su sa žrtvama, ljudima koji se bore za život, njihovim porodicama i voljenima“, napisao je francuski predsednik na Tviteru.

Stanovnici i trgovci koji žive i rade u blizini napada koji se desio dok Pariz vrvi prazničnim aktivnostima pred božićni vikend.

Policija je ogradila područje zločina u 10. arondismanu Pariza, prometnoj ulici sa prodavnicama i restoranima u blizini železničke stanice Gare de l’Est. Pariska policija upozorila je ljude da se drže podalje.

‘Nema naznaka da napad teroristički’

Pariski tužilac je saopštio da su tri osobe preminule u pucnjavi, tri osobe su u bolnici od kojih je jedna u kritičnom stanju. Napadač je takođe ranjen u lice, tokom hapšenja.

Tužioci za borbu protiv terorizma u kontaktu su sa istražiteljima, ali nisu pronašli nikakve naznake terorističkog motiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.