Tramp nastavio sa kritikama Bajdena u Japanu 1Foto: Beta/ AP/ Evan Vucci

Na zajedničkoj konferenciji za novinare koju je imao sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, Tramp je rekao da se slaže sa Kimovim navodima da Bajden ima nizak koeficijent inteligencije.

Ovim je još jednom prekinuo tradiciju američkih predsednika i kandidata da ne komentarišu unutrašnju politiku u inostranstvu.

On je na konferenciji dodao da SAD još uvek nisu spremne da naprave trgovinski sporazum sa Kinom, ali ostavlja mogućnost da se dve države mogu da se dogovore jednog dana.

Rekao je i da od carina uzimaju desetine miliona dolara i da taj broj vrlo lako može značajno da se poveća.

Dve najveće svetske ekonomije u napetom su odnosu po pitanju trgovine, a Tramp je rekao da očekuje da će se sledećeg meseca sastati sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom na sastanku G-20 u Japanu.

Američki predsednik osvrnuo se i na izjavu njegovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da se nedavnim testiranjem raketa u Severnoj Koreji krši Rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Iako su Bolton i Abe izrazili zabrinutost, on smatra da nema razloga za brigu i da je Kim verovatno samo želeo da privuče pažnju.

Američki predsednik se nalazi u Tokiju i ta poseta je deo diplomatske ofanzive japanskog premijera Abea za koju analitičari kažu da je zasad spasila Japan od Trampovih protekcionističkih mera.