Tramp: Poraziću radikalnu levicu 1Foto: Beta/ (AP Photo/Alex Brandon)

Američki predsednik Donald Tramp najavio je u svom govoru povodom 4. jula, Dana nezavisnosti, da će poraziti „radikalnu levicu“ i osudio nedavne proteste i skrnavljenje istorijskih spomenika rekavši da je to pokušaj da se unište Sjedinjene Države.

Takođe, Tramp je ponovo bez dokaza tvrdio da je koronavirus u 99 odsto slučajeva bezazlen dok u stvarnosti mnoge američke države beleže rekordan broj novih slučajeva. Iako mnogi kritikuju ponašanje i reakciju Trampa i njegove administracije tokom pandemije, predsednik SAD i dalje glavnog krivca vidi u Kini.

Nedaleko od Bele kuće gde je Tramp govorio održani su protesti. „Uvek je bilo onih koji su lagali o prošlosti kako bi stekli moć u sadašnjosti. To su oni koji lažu o našoj istoriji, oni koji žele da se stidimo onoga što jesmo“, rekao je on. U svom govoru Tramp je ponovio ono što je prethodno veče rekao na planini Rašmor optužujući „pokrete besa“ za pokušaj brisanja istorije predstavljajući sebe kao borca protiv levičarskih ekstremista.

Na dan kada je širom SAD proslavljan Dan nezavisnosti, grupa demonstranata srušila je u lučkom gradu Baltimoru spomenik Kristoforu Kolumbu, a razbijene delove pobacala u more. Statua Kristofora Kolumba nalazila se u četvrti Mala Italija tog lučkog grada u državi Merilend, a demonstranti su je vezali lancima i srušili. Nakon što je kip srušen razbio se u nekoliko komada koje su demonstranti vukli preko trga i pobacali ih u luku. Spomenici u čast Kolumbu, pomorcu iz Đenove koji je poznat po otkriću Amerike, našli su se na meti vandala širom SAD, poput Bostona, Majamija i Ričmonda, dok su Kolumbov spomenik u San Francisku uklonile lokalne vlasti. Kolumbov spomenik u Baltimoru postavljen je 1984. godine, u vreme predsednika Ronalda Reagana, a jedna je u nizu oštećenih ili uništenih spomenika tokom talasa protesta koji su izazvani policijskom brutalnoošću čija žrtva je krajem maja u Meneapolisu bio Afroamerikanac Džordž Flojd.

U svom govoru povodom Dana nezavisnsoti Kolumba je pomenuo Tramp. „Zajedno ćemo se boriti za američki san i branićemo, štititi i očuvati naš američki način života koji je počeo 1492. kada je Kristofor Kolumbo otkrio Ameriku“, rekao je Tramp. „Nikada nećemo dozvoliti besnoj rulji da ruši naše spomenike, briše našu istoriju i indoktrinira našu decu“, poručio je Tramp, koji je u petak zatražio od policije da hapsi ljude koji ruše spomenike. Policija nije bila prisutna kada je rušen Kolumbov spomenik u Baltimoru.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Tramp: Poraziću radikalnu levicu”

 1. Tako se rusio i spomenik Sadamu Huseinu kada su ga Vasi onako mucki prikazali pa ubili . Kako razmisljate o Vasima i Vasoj drzavi tako treba i o ostalima po svetu, jedino jos verujemo u Vas da postoji zrnce nade da je tako nesto moguce .

  • Spomenik najvećem sinu iračkih naroda i narodnosti su rušili Iračani, a američka patrola je tek pozajmila mehanizaciju…

 2. Tramp – branilac američkog rasizma, kapitalističkog genocida nad starosedeocima Amerike, zločinačkog USA intervencionizma u svetu… Da, Trampe, svet se mora boriti protiv onakvog američkog sna koji prizivaš, a boriti se za američki san o slobodi, za san o Americi koja neće činiti zlo ni diljem sveta ni u samoj Americi. Trampe, Amerika nije kohorta KKK-a, rasizma, multinacionalnih kasapskih korporacija, megapljačkaškog Volstrita… Uz veći deo sveta i veći deo obe Amerike teško pati od tvog nasilja.

   • Moj stav o Klintonovima je istovetan mom stavu o Trampu. Blago vama kada znate sve svetske tajne i misterije. Ja ne znam ni jednu. Ali znam da višedecenijski kolonijalni intervencionizam SAD diljem sveta, kao i intervencionizam svih drugih kolonijalnih i neoklonijalnih metropola, svetu donosi samo jad i nesreću.

    • Manje vise sve sto si rekao je fakticki pogresno. Ali sta pa uopste znace cinjenice kada sve odgovore mozemo da izvucemo iz slepe ideologije i lenjosti da sami proverimo tacnost vesti koje nam plasiraju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.