Uhapšeni odgovorni za ubistvo naučnika 1Foto: EPA-EFE/ ABEDIN TAHERKENAREH

Neke od osoba koje su umešane u ubistvo vodećeg iranskog nuklearnog naučnika su uhapšene, saopštio je jedan iranski parlamentarni savetnik.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Hosein Amir Abdolahian je za TV Al-Alam izjavio da ne može da iznese u javnost detalje zbog bezbednosnih razloga, ali je rekao da počinioci neće pobeći od pravde.

On je dodao i da postoji dokaz o umešanosti Izraela. Izrael nije ni potvrdio ni porekao odgovornost.

Naučnik Mohsen Fahrizadeh je ubijen u blizini Teherana 27. novembra. Iranske vlasti su saopštile različite verzije o tome kako je on usmrćen vatrenim oružjem dok je putovao u konvoju kroz grad Absard.

Na dan napada, ministarstvo odbrane je saopštilo da je došlo do obračuna vatrenim oružjem između Fahrizadehovih telohranitelja i nekoliko naoružanih napadača.

U jednom izveštaju iranske vlade se navodi izjava svedoka koji je rekao da su „tri do četiri“ napadača ubijena.

Ali, u nedelju je komandant Revolucionarne grade rekao da je satelitski navođeno mašinsko oružje sa „veštačkom inteligencijom“ ispalilo hice na Fahrizadehov automobil.

Brigadir general Ali Fadavi je za lokalne medije izjavio da je oružje, spakovano u kamionet, imalo mogućnost da „zumira“ naučnikovu glavu i da ga je pogodilo ne povredivši njegovu suprugu koja je sedela pored njega. Kako navodi Bi-Bi-Si, ova tvrdnja nije mogla da bude nezavisno potvrđena i stručnjaci za elektronsko naoružanje su je dočekali sa skepsom.

U jednom intervjuu za TV Al-Alam, iranski državni televizijski kanal na arapskom jeziku, Abdolahian je rekao: „Neke od osoba umešanih u izvršenje ovog atentata je identifikovao naš bezbednosni aparat i one su uhapšene“.

On je dodao da, po njegovom mišljenju, postoje različiti dokazi „o onima koji su planirali i izveli atentat, koji dokazuju da su Cionisti (Izraelci) umešani“.

„Ali, da li su Cionisti to učinili samostalno i bez saradnje sa, na primer, američkom obaveštajnom službom ili nekom drugom službom? Sigurno je da oni to nisu mogli da urade sami“, dodao je on.

Izraelska vlada nije komentarisala iranske navode da stoji iza atentata, iako je jedan neimenovani zvaničnik dva dana kasnije za izraelsku televiziju izjavio da su „Fahrizadehove aktivnosti morale da budu zaustavljene“ i da je „svet bezbednije mesto bez njega“.

Izraelski i zapadni bezbednosni izvori navode da je Fahrizadeh, šef iranske Organizacije za odbrambene inovacije i istraživanja (SPND), bio ključna osoba u iranskom nuklearnom programu.

Oni smatraju da je ovaj fizičar predvodio „Projekat Ahmad“, tajni program koji je Iran navodno ustanovio 1989. kako bi izvodio istraživanja o potencijalnoj nuklearnoj bombi.

Prema podacima Međunarodne agencije za atomsku energiju, projekat je obustavljen 2003. Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je 2018. rekao da dokumenti koje je pribavila njegova zemlja dokazuju da je Fahrizadeh rukovodio programom kojim je potajno nastavljen „Projekat Ahmad“.

Iran insistira da je njegov nuklearni program u potpunosti mirovni i da nikada nije tragao za nuklearnim oružjem.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Uhapšeni odgovorni za ubistvo naučnika”

  1. Нашли неке мученике да их обесе за рекламу…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.