Većina francuskih kandidata protiv prijema Srbije u EU 1Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Svi kandidati su se, na kraju, kao što je bilo i planirano prvobitnim scenarijem, trebali izjasniti povodom četiri predviđena pitanja, direktnim glasanjem za ili protiv. Rezultat glasanja po prvom od tih pitanja, o potencijalnom ulasku Srbije u Uniju, odslikava generalno raspoloženje Francuza prema perspektivi njenog proširenja.

Devet kandidata je glasalo protiv. Samo dva su bila „za“, lider proevropske centrističke liste UDI Žan-Kristof Lagard i Rafael Gliksman, nova zvijezda na francuskoj političkoj sceni sa njegovim pokretom „Javni trg“ ili „Javno mjesto“ (Place publique). Njegova lista ima podršku Socijalističke partije i izvjesnu šansu da pređe cenzus. Žan-Fransoa Aslino, kao radikalni evroskeptik, bez ikakve nade da će biti izabran se uzdržao.

Glasanje o prijemu Srbije je izazvalo i jednu vrstu „incidenta“ jer nije bilo predviđeno da kandidati u ovoj sekvenci debate komentarišu stavove suparnika. Dipon-Enjan, koji stalno „lovi u mutnom“ i čija je glavna politička etiketa rezervisanost prema svemu što simbolizuje Evropu, apostrofirao je republikanca Belamija podsjećajući da su mnogi sa njegove liste zvanično podržali u novembru 2018. godine princip proširenja.

Belami je povodom Srbije odgovorio uhodanom frazom „o svim tim zemljama“ koje su kulturno i civilizacijski sastavni dio Evrope, ali „im nije vokacija da uđu u Evropsku uniju“.