Za podsticanje otcepljenja i terorizam u Hong Kongu devet godina zatvora 1Foto/ EPA-EFE MIGUEL CANDELA

Tong Jing Kit je osuđen na devet godina zatvora nakon što je motociklom udario policajce, noseći zastavu s protestnim sloganom „Oslobodite Hong Kong, revolucija našeg vremena“.

On je prvi građanin koji je osuđen prema kontroverznom zakonu o nacionalnoj bezbednosti Hong Konga.

Proglašen je krivim za podsticanje otcepljenja i terorizam.

Više od stotinu ljudi je uhapšeno od kada je zakon stupio na snagu 2020, piše BBC.

Kritičari kažu da se njime umanjuje autonomija Hong Konga i olakšava kažnjavanje aktivista.

Međutim, Peking tvrdi da je zakon potreban da bi se uspostavila stabilnost u gradu.

„Smatramo da ova ukupna zatvorska kazna treba da suštinski odrazi krivicu optuženog po dve tačke optužnice i gnušanje društva, a da se istovremeno postigne neophodan efekat odvraćanja“, navodi se u saopštenju sudija koje su predsedavale ovom parnicom, piše Rojters.

Razlog osude Tonga je bio slogan na njegovoj zastavi, a policija je dodala da je kriv i za terorističke aktivnosti, pošto su njegova delovanja bila „nameran izazov protiv policije“.

Deo petnaestodnevnog Tongovog suđenja bio je usredsređen na značenje slogana „Oslobodite Hong Kong, revolucija našeg vremena“ koji je bio popularan tokom prodemokratskih protesta u gradu.

Tužilaštvo je tvrdilo da se sloganom bukvalno pozivalo na proglašenje nezavisnosti Hong Konga od kopnenog dela Kine dok je odbrana rekla da je njegovo značenje dvosmislenije.

Sudija je na kraju doneo presudu da se sloganom mogu podstaknuti drugi na „otcepljenje“ i proglasio je Tonga krivim.

Tong je osuđen na suđenju bez porote, što je odstupanje od uobičajene zakonske tradicije Hong Konga.

Tim odbrane se zalagao za prisustvo porote, ali je hongkonški ministar pravde tvrdio da bi bezbednost porotnika bila izložena opasnosti, s obzirom na osetljivu klimu grada.

Hong Kong, bivša britanska kolonija, vraćena je Kini 1997, po principu „jedna zemlja, dva sistema“.

To je trebalo da garantuje izvesne slobode ovoj teritoriji, uključujući slobodu okupljanja i govora, nezavisno sudstvo i neka demokratska prava, koje kopnena Kina nema.

Te slobode su utkane u mini-ustav Hong Konga, takozvani Osnovni zakon, koji treba da bude na snazi do 2047.

Međutim, Peking je u junu prošle godine usvojio zakon o nacionalnoj bezbednosti za koji advokati i pravni eksperti tvrde da će suštinski izmeniti zakonski sistem teritorije.

Prema tom zakonu se, na primer, suđenja mogu održavati u tajnosti i bez porote. Sudije takođe može da bira najviši zvaničnik Hong Konga koji je direktno odgovoran Pekingu.

„Devetogodišnja zatvorska kazna Tong Jing Kitu potvrđuje strahove da zakon o nacionalnoj bezbednosti nije samo instrument za usađivanje straha među kritičare Vlade u Hong Kongu; to je oružje koje će biti iskorišćeno da se oni stave u zatvor“, rekao je Jamini Mišra, direktor Amnesti internešnela za azijsko-pacifički region.

Kina upozorava Britaniju

Kineska vojska i državni mediji upozorili su Ujedinjeno Kraljevstvo na provokacije, pošto je ono u sporne teritorije Južnog kineskog mora poslalo grupu vojnih plovila sa nosačem aviona britanske Kraljevske ratne mornarice na čelu, piše Gardijan.

Portparol Ministarstva nacionalne odbrane Vu Kian je rekao da Kina poštuje slobodnu plovidbu, ali da se snažno protivi bilo

Britansko ministarstvo odbrane je više puta saopštilo da slobodno koristi najdirektniji put kroz međunarodne vode u cilju učestvovanja u vojnim vežbama sa saveznicima.

„Ne idemo na drugi kraj sveta da bismo provocirali. Imaćemo odbrambeni, a ne ratoborni stav“, rekao je u aprilu u parlamentu britanski ministar odbrane Ben Volas.