Zev i Rama kritikovali EU: Evropa ima problem, to je sama EU 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoram Zaev i Edi Rama, ocenili su danas su u Skoplju da je EU ima problem i da još jednom nije uspela da donese pravu odluku – da započne pregovore sa te dve zemlje i poručili da Brisel mora da pronađe rešenje.

Na zajedničkoj konferenciji za nivinare Zaev je ocenio da „velika vizionerske ideja ujedinjene Evrope danas ima problem i da je problem je sama Evropska unija“.

„Brisel nam je poručio da EU nije uspela da nađe način da da obezbedi zasliuženu integraciju Zapadnog Balkana. E, to je problem. To što 26 zemala člalanica EU ne uspoevaju da spreče blokadu jedne zemlje članice. To je probmem Evrope koji je izazvala sama EU“, rekoa je Zaev na konferenciji za niviare sa premijerom Albanije na marginaka Prvog ekonomskog foruma u Skoplju.

Premijer Severne Makedonije je ocenilo da je EU ponovo razočarala time što opet nije zakazala prvu međuvladinu konferenciju sa Severnom Makdonijom I Albanijom.

„Bez obzira koliko smo bili svesni i uzdržanu u očekivanju Odliuka EU da ne zakaže prvu međuvladinu konferenciji sa Severnom Makedonijom I Albanijom je ipak veliko razočarenje, ali i ogroma neuspeh za politiku EU proširenjaiI loša poruka za ceo region“, rekao je Zaev.

Albanski premijer Edi Rama je rekao da on i Zoran nemaju nikave razlike i istakoa da je EU još jednom podbacila da donese pravu odluku, ali i da će naredak produžiti i da neče zavisii samo od odnosa EU prema regionu.

„Šta god da se desi, šta god se odluči u Briseli, mi ćemo ostasti posvećeni jačanju ekonomije da bi popravili blalagostanje naših maroda i da sačuvamo naše dostojanstvo“, rekoa je Rama i istakao da sve zemlje regiona miraju da budu spremne das guraju napred.

Zaev je podsetio da je prošle sedmice bio u Sofiji “otvorenog srca I spreman za čpozotovno rešenje” I da je pre njega bio i Rama, ali da “I pored svih dobrih mamera bugarske kolege nisu skupili hrabrost da odobre pregovore sa Severnom Makdonijom I albanijom.

Severna Makdonija, istakao je, “smatra da glas Bugarske da ne obobri pregovarački okvir, nasupoprt jedonglasnog stave svih ostalih 26 zemalja, nije duhu dobrosusedskih odnosa”.

Zaev je relkoa da pozicija Skoplja jasna Iida smatra da evropske integreacije ne smeju da budu talac bilateralnih pitanja i da pregovori sa EU ne smeju da se pretvore u pregovre sa Bugarskom, ali je istakaoi da će biti upuran u tome da sa Sofijom bilateralno nađe rešenje.

“Naš napredak EU integraciji prvrenstveno treba da zavisit od reformi povezanih sa poglavljima, zakonidavstvom EU i postozanjem evropski andarda. Uprao zato smatramo da se u pregovore ili u okvor ne treba da se uniose bilaterna pitanja. To je oapsan presedan I to je stav koji dele sve ostale čnlanice EU”, rekoa je premijer Severne Makedonije.

Zaev je istakoa da je „jednostavne nemoguće da makedonski nacionalni identitet bude predmet pregovora“ I dodoa da je Skoplje „pokazalo hrabrost i iskrenu voljuiza rešavanje bilateranih odnosa preko zajedničkog poštvanja nacionalnog dostojanstva“.

„Alarm je upaljen, evropske vrednosti su dovedenje u pitaane, a to su i vredsnosti za zemlje kadidate. Evropski lider moraju ozbsvezno da uzmu u obzir da beskranja i ćrazočaranja neminovno otvaraju vrata i ohrabruju evroskeptike. Upravo zato EU mora da pronađe formulu kako da održi reč i produži proširenje na Zapadan Balkan. Još uvek dajemo šansu procesu. Severna Makdonija je Evropa. Albanija je Evropa.Balkan je Evropa“ , rekao je Zaev.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Zev i Rama kritikovali EU: Evropa ima problem, to je sama EU”

  1. Da li je neko pogledao i pročitao ovaj tekst pre objave? Ova količina grešaka u kucanju je nedopustiva za jedan ozbiljan list.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.