Kada ga je, u tri sata izujutra, probudio zvuk kojim je mobilni telefon stavljao na znanje da mu je baterija ispražnjena, Marin Šoljačić, asistent fizike na MIT-u (Masačusetski institut tehnologije) odlučio je da tome stane na put. Tako je, sa dvoje svojih kolega, razvio koncept kojim će biti omogućeno lako punjenje elektronskih uređaja, i to bez ikakvih žica.
Ovaj koncept bežičnog transfera energije zahteva odašiljač u ne-radioaktivnom elektromagnentom polju. Ostali uređaji apsorbuju energiju i pune se bežičnim putem sve dok su na istoj frekvenciji. Ovo se može objasniti primerom dva klatna koja su povezana oprugom. Kada pokrenete jedno klatno, energija će biti preneta na drugo, i to samo zato što su iste dužine ili rezonance.
Šoljačić sa svojim saradnicima veruje da bi odašiljač mogao da funkcioniše na razdaljini od tri metra i da napaja strujom sve uređaje u jednoj sobi. Elektronski uređaji, kao što su MP3 plejeri, mobilni telefoni i laptop kompjuteri, mogli bi da dođu do energije isto kao do telefonskog ili Wi-Fi signala.
Ovaj proces se i dalje razvija, ali istraživači se nadaju da će uskoro moći da omoguće „kraj napajanju iz utičnice“ čime će sigurno biti oduševljeni svi oni koji, obično, zaborave da stave svoj mobilni na punjenje na vreme.