Oba su instalirana na popularni servis za slanje poruka QQ.

Reakcije korisnika bile su slične onima na Facebook-u ili Twitter-u, ali pokazuju i dodatne probleme s kojima se suočavaju veštačke inteligencije u Kini, gde cenzori strogo kontrolišu online sadržaj.

Sve je počelo kada je BabyQ, jedan od chatbota koje je pravila kineska kompanija Turing Robot odgovorio negativno na pitanje da li voli Kinesku komunističku partiju.

Nešto kasnije, jedan korisnik je izjavio „Dugo živela Komunistička partija!“, na šta mu robot oštrog jezika odgovori “Da li ti misliš da ovako korumpiran i beskoristan politički (sistem) može živeti dugo?”

Kada je Rojters testirao robota u petak preko developerove vlastite web stranice, chatbot je delovao kao da je prošao kroz program reedukacije.

“Kako bi bilo da promenimo temu?”, odgovorio je na pitanje kako mu se sviđa partija.

Isto je tako odbio i druga pitanja s političkim predznakom. Drugi chatbot, Microsoftov XiaoBing, rekao je korisnicima kako je njegov “kineski san da ode u Ameriku”. Vlasnik QQ-a Tencent Holdings potvrdio je da je sklonio te robote s interneta, ali nije komentarisao njihove razgovore.

Prošle godine je Microsoft-ov robot Tay, koji je komunicirao s ljudima preko Twitter-a, trajao kraće od jednog dana pre nego što je bio izložen rasističkim i seksističkim komentarima koje je i sam počeo da ponavlja.