Potražilac posla može da dobije željene podatke o radnom mestu, da poslodavcu odmah pošalje pitanje ili se prijavi na oglas. Upotrebljivost interneta za traženje posla je ogromna, a troškovi su zanemarljivi. Uostalom, informacije o ponudi radnih mesta na sajtovima su dostupne non-stop, bez obzira na vikende, praznike ili godišnje odmore. Ipak, da sve ne bude tako „ružičasto“, pobrinuli su se neki pojedinci, koji blagodeti interneta, po ko zna koji put, koriste kao sredstvo za izvršenje krivičnih dela.

Postavljanje lažnih oglasa na internetu, nuđenje nerealnih uslova za rad i neverovatnih primanja, samo su početni koraci, koji se usled velike brzine pretvore u trk, ali po pravilu, suprotan od pravca u kojem se obećani posao nalazi. Krivična dela prevare, krađe ili ucene, samo su tanja strana ovog fenomena, na čijem se „crnom vrhu“ nalaze trgovina ljudima i organima, prostitucija, kao i ubistva.

Sve počinje dopadljivim oglasom na internetu, ali iako je prvi kontakt sa budućim „poslodavcem“ virtuelan, kraj je po pravilu, izuzetno realističan. Najugroženija grupa su mlade devojke, tinejdžerke, po mogućstvu s ličnom kartom ili pasošem (zbog poslova u inostranstvu). Međutim, ništa manje nisu interesantni muškarci, pa ni deca. Ipak, mlađe osobe ženskog pola prednjače u broju žrtava oštećenih ovim, sasvim novim, krivičnim delom.

Trgovina ljudima, kroz lažne ponude zaposlenja uglavnom preko interneta, predstavlja najčešći oblik ekonomskog iskorišćavanja žena. Broj devojaka koje su u potrazi za poslom postale žrtve trgovine ljudima iz godine u godinu raste. Sve počinje odličnim uslovima, najčešće konobarisanja ili igranja u baru, kojim se za kratko vreme zaradi solidna količina novca. Devojke tako preko noći postaju samostalne, započinju svoj život i postaju važne. To njima puno znači u trenutku kada se osećaju napušteno i iznevereno od svoje porodice. Posle toga, po pravilu, odlaze u neke druge gradove gde takođe rade kao konobarice u kafićima, ali nakon toga najčešće moraju pružati seksualne usluge muškarcima protiv svoje volje. Ako je u opisu uslova koje mora ispunjavati budući zaposleni, na internet stranici pisalo i da devojka mora izgledati atraktivno i lepo, onda je cela situacija jasna još i na samom početku. Ukoliko je kojim slučajem i posao u inostranstvu, pasoši stoje kod „poslodavca“, tako da od samostalnog povratka kući nema ništa.

Svakako da je normalno zaposlenje preko interneta moguće, ali potrebno je obratiti pažnju na već u startu sumnjive oglase, nerealnih uslova i čudnih zahteva, koji se najčešće odnose na fizički izgled, pa i intimu.