Stopirana prekvalifikacija nezaposlenih u programere 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Nacionalna služba za zapošljavanje obustavila je javnu nabavku kojom je tragala za IT firmama koje će raditi obuke junior programera.

Odluka je doneta iznenada, tri dana pre isteka roka za završetak tendera otvorenog postupka, i ostavila je potencijalne zainteresovane za obuke – njih ukupno 850 nezaposlenih na evidenciji Biroa, u neznanju da li će ikada više imati priliku da pohađaju ovakve obuke.

One su i inicirane sa ciljem upošljavanja u IT-ju, vrlo popularnom tržištu rada u Srbiji, ali je upravo ovaj tender okončan jer su poslednje analize pokazale da je potražnja za junior developerima zapravo mala, piše portal 021.rs

Tačnije, prethodna faza IT prekvalifikacija nije dovela do, smatraju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i u Vladi Srbije, koji su inicirali posao, zadovoljavajućeg zapošljavanja novih programera. Svega 17 odsto od ukupno 698 polaznika obuka u prethodnom ciklusu uspelo je da se zaposli četiri meseca po završetku prekvalifikacije, što je bilo presudno da komisija odluči da obustavi javnu nabavku (i o tome ne postavi adekvatno obaveštenje).

Odustajanje od posla

Nacionalna služba za zapošljavanje nosilac je posla i odnedavno se bavi prekvalifikacijama, koje je velikom broju građana sve potrebnije u nameri da se prilagode tržištu i pronađu posao (naročito u nekim „nepopularnim“ godinama života, kad zavlada diskriminacija na osnovu godina).

Stopirana prekvalifikacija nezaposlenih u programere 2
Foto: Freeimages/Paul Pasieczny

Za ove prekvalifikacije tražila je tri dobavljača za svaki od ukupno 22 programa obuke (obuka Java programera, softversko testiranje, Front-End itd.), a posao je trebalo da traje najduže godinu dana i podrazumeva obuke i stručnu praksu.

Ovaj okvirni sporazum može da traje i kraće ukoliko vrednost pruženih usluga dostigne vrednost javne nabavke – dakle, ključan faktor je novac.

Naime, posao ne dobija firma koja pruža nužno najbolju moguću uslugu, već ona koja to čini najjeftinije, a tek potom se rangiraju drugi kriterijumi, poput kompetencija.

U teoriji, sve firme koje se jave na tender ispuniće neophodne poslovne kapacitete, ali će pobediti ona koja planira najviše da uštedi. A da je vladalo veliko interesovanje za ove obuke pokazuje i činjenica da je za skoro mesec dana, koliko je nabavka bila otvorena, stiglo 19 pitanja zainteresovanih firmi u vezi sa konkursnom dokumentacijom.

Ta pitanja pokazuju manjkavost celog postupka. Jedno od pitanja odnosilo se na problem u manjim sredinama, u kojima firme nemaju ni petoro, a kamoli više zaposlenih (kako zahteva konkurs), a jedan od ponuđača tražio je da se omogući angažovanje više predavača jer je nemoguće raditi kvalitetno sa samo jednim po obuci. NSZ je odgovarala na pitanja firmi i nakon što je nabavka stopirana.

Da li je problem u junior programerima?

Jedan od osnivača Startit centra Vukašin Stojkov kaže za 021 da su junior programeri i te kako atraktivan kadar na domaćem tržištu rada, s tim što je upitno koji nivo znanja je dovoljan da bi se neko zvao juniorom.

Stopirana prekvalifikacija nezaposlenih u programere 3
Foto: Pixabay/rawpixel

„Ali svaka vredna i odgovorna osoba koja prikuplja znanje iz informacionih tehnologija, siguran sam, naći će posao veoma brzo na domaćem tržištu. S druge strane, proces prekvalifikacije u programere je jedan izvanredno težak i nezahvalan postupak i naše društvo ima još dosta posla na polju usklađivanja i pronalaženja najboljih načina da se to postigne“, navodi on.

Dodaje i da je upitno da li je 17 odsto zaista nizak procenat upošljavanja juniora u ovim uslovima.

„S jedne strane to zvuči kao malo ljudi, s druge strane to je izuzetno težak proces. Ja bih rekao da 17 odsto u ovom trenutku nije loše budući da se nalazimo jako rano u procesu prekvalifikacije, ali da treba da nastavimo kako bismo došli do većeg uzorka i više iskustva. Kad radiš nešto teško i novo, kakav je proces prekvalifikacije, onda treba da ga radiš dok ne postigneš neki zadovoljavajuć rezultat“, naglašava sagovornik iz Startit centra.

Jedine obuke od kojih se nije odustalo je obuka za PHP programiranje, za koju je produžen rok za zainteresovane firme. Ovo ne čudi jer je prethodni ugovor sa firmom koja je ove obuke sprovodila – Code, raskinut nakon što je Nacionalna služba za zapošljavanje tokom kontrole otkrila da predavači ne poseduju dokaze o stručnosti koji su se zahtevali u postupku nabavke. Tačnije, jedni predavači zamenjeni su drugima neposredno pre obuka. Polaznici ove obuke nastaviće iste kad bude odabrana nova firma.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje nisu za 021 komentarisali odluku da se odustane od odabira firmi za prekvalifikacije, kao ni činjenicu da se period od svega četiri meseca uzima kao relevantan za analizu pronalaženja posla u IT struci.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Stopirana prekvalifikacija nezaposlenih u programere”

  1. Ipak bi to bio isuviše složen posao koji takodje ne bi bilo lako objasniti u medijima kao još jedan u nizu uspeha sadašnje vladajuće garniture.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.