Tehnologija 3D štampe i u medicinske svrhe 1Foto: Pixabay/ kaboompics
Od prvih malih 3D štampača, koji su se koristili za izradu malih prototipova uređaja, stigli smo do ogromnih industrijskih, na kojima Boing štampa delove za avione, a Tesla cele koncepte automobila.
Širom sveta se rade i eksperimenti sa štampom od – organskih materijala, te će u skoroj budućnosti biti moguće bukvalno odštampati veštački kuk, šaku ili nogu.
Takođe, 3D štampa se smatra za jedini isplativi način dužeg boravka astronauta u svemiru – astronauti bi mogli da odštampaju sve potrevne delove za popravku satelita ili život u svemiru – upravo koristeći 3D štampače, koji su laki i jeftini, te ih se može poslati na desetine u jednom letu.
Raduje i najnovija vest iz Srbije – devojčica od četiri godine iz Vranja će dobiti prvu veštačku podlakticu – protezu, napravljenu upravo na 3D štampaču.
Ovo je podvig domaće pameti i stručnjaka, a iza njega stoje laboratorija Idealab na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i naučnici Vladimir Todorović i Dejan Movrin. Proteza ima i napredne funkcije, pa će devojčica moći da vozi bicikl i igra se, a u budućnosti uz unapređenja i da piše i crta.