Način na koji koristimo tehnologiju menja se. Video je u prethodnoj godini potpuno preuzeo dominaciju nad internetom, što je praćeno i softverskim i hardverskim inovacijama. Pisali smo već o softveru za prepoznavanje lica, koji olakšava pretraživanje fotografija po čitavom internetu na osnovu lika osobe koja se traži. Takođe, razvoj novih mogućnosti video projektovanja slika na mobilnim telefonima obeležiće, nadaju se istraživači, već prve mesece ove godine: tada bi, naime, trebalo da ideje o sistemu projektovanja slika sa mobilnih telefona i praktično zažive. Istovremeno, internet postaje mesto gde se stiču podaci sa najrazličitijih geografskih prostora planete, omogućujući mapiranje Zemlje u realnom vremenu,

Traganje za nevidljivim: Nanotehnologija otkriva genetske korene bolesti

a s jasnom praktičnom primenom prilikom vožnje automobilom ili nekim drugim vozilom, omogućujući i znatno lakšu orijentaciju i upoznavanju prostora kojim se korisnik kreće. Video/editing softver sve je prisutniji na vebu, a fleš memorija omogućava skladištenje ogromnih količina audio i video materijala. U tim istraživanjima prednjačili su Samsung, Intel i Freescale. Fleš drajvovi mogu da smeste u sebe kompletan operativni sitem prosečnog PC, Aplikacije i fajlove.
Elektronika bez silikona je budućnost, kažu. Mnogi timovi pokušavaju poslednjih godina da zamene silikon i pronađu brži i efikasniji poluprovodnik. Takav je tranzistor sačinjen od indijuma, galijuma i arsenida koji je 2,5 puta brži od i sličnog silikonskog tranzistora.
Razvoj tehnologije, po oceni Teknolodži rivju, pratio je i ubrzani razvoj nanotehnologije Rezultat toga je sve brža smena starih katodnih cevi ekrana LCD monitorima- Istovremeno, klasični katodni displeji pokušavaju da pariraju LCD sistemima korišćenjem specijalnih emitera koji emituju milione elektrona. Motorola je u tom cilju iskoristila specijalne nanocevi. Ova firma koristi i specijalno elektronsko mastilo za jeftine mobilne telefone, dok je Soni pomoću elektronskog mastila kreirao čitač elektronskih knjiga.
Jedna od inovacija o kojima smo takođe pisali tokom protekle godine su i nanožice koje energiju pokreta prilikom čovekove šetnje mogu da pretvore u električnu energiju.
Već su pronađene patike koje energiju dobijenu trčanjem u njima koriste za napajanje IPOD plejera, dok se u Velikoj Britaniji istražuju mogućnosti ostvarenja jeftine ulične rasvete dobijene transformacijom kinetičke energije iz koraka prolaznika i vozila na ulici.
U oblasti zdravlja nanotehnologija načinila je proboj u razbijanju ćelija kancera: polimerske nanosfere mogu da uništavaju ćelije raka elikasnije od hemoterapije. U ekologiji, nanočestice koriste se za pročišćavanje sve zagađenije vode, koja je jedan od glavnih uzročnika mnogih bolesti.
Ugljeničke nanocevi deo su tehnologije budućnosti za konstrukciju budućih kompjutera izuzetno visokih performansi, a brzina njihove primene u ovoj oblasti zavisiće, ponajviše, od sposobnosti nauke i tehnologije da diferenciraju različite tipove ugljeničkigh nanocevi i izvedu kloniranje specifičnih nanocevi iz njihovih fragmenata.
U više navrata pisali smo i o različitim vidovima primene nanotehnologije u cilju otkrivanja hemijskog oružja i virusa, kao i o kombinovanju različitih nanomaterijala i struktura na istoj površinu u vidu slojeva, čime se dobijaju jeftiniji sistemi noćne vidljivosti za vojnike ili pilote.
Za časopis Nju Sajentist događaj godine je otkriće nevidljivog ogrtača, koji omogućava skretanje putanje svetlosti i pojedine predmete izvan te putanje čini nevidljivim za oko posmatrača. Haj-tek superauto menjaće oblik da bi mogao da sam zakoči u slučaju sudara a moći će sam i da vozi i uparkirava se. Svetlofobična plesan je možda najprostiji organizam koji može da vrši ulogu robota, dok je najsićušniji robot, inspirisan sićušnim crvima iskorišćen za obavljanje kolonoskopije, tako što se ubacuje u creva čoveka umesto sonde radi ispitivanja unutrašnjih poremećaja. Isti časopis izdvojio je među tehno-dostignućima godine i generator šala koji izmišlja igre reči kako bi deci koja ne govore omogućio lakšu interakciju sa drugom decom, koji je konstruisan u Velikoj Britaniji.
Holandski istraživači konstruisali su softver koji prati raspoloženje blogera širom planete. Neobičan haj-tek sto čiji senzori razlikuju dodir svakog čoveka ponaosob mogao bi da pomogne u bezbednijem upravljanju vozilima. Na ličnom principu deluju i pasvordi enkodirani kao taktilni oblici ispod vrhova prstiju i time sprečavaju krađu šifri nadziranjem korisnika iza leđa, ili osmatranjem i snimanjem sa daljine, prilikom podizanja novca sa automata ili ukucavanja drugih poverljivih šifara.
Virtuelni komentatori postali su realističniji dodavanjem realističkih kostura i mišića ispod virtuelne kože. Virtuelni svet Second life doživeo je drugi ekonomski bum, igra pod imenom Project Entropia otišla je korak dalje u integraciji stvarne i virtuelne privrede čak i virtuelni, onlajn seks, kažu analitičari ovih fenomena, deluje ubedljivije.
Za slabo pokretljive ili paralizovane osobe spas je u proizvodima poput elektronske kacige koja omogućava korisniku da pomoću misli ukucava poruke na ekran, dok moždani implant omogućava paralizovanima da proveravaju poštu ili pokreću robotsku ruku.
Više varijanti neuralnih implanta poput ovih proizvela je kompanija Cyberkinetics preobražavajući aktivnost mozga u akciju koju izvodi telo ili mašina. Oboleli od šloga koji parališe telo dok mozak ostaje netaknut, naučili su da upravljaju tim uređajem, i pomoću misli kontrolišu kursor na ekranu a zatim i da njime pokreću invalidska kolica pomoću misli. Uskoro će, nadaju se istraživači, biti napravljen i bežični uređaj koji direktno stimuliše rad paralizovanih mišića i time omogućuje paralizovanima da pomoću misli pokreću ne samo kolica već i sopstvene nepokretne udove.
IT u službi genetike je dobitna kombinacija za mnoga ozbiljna genetska istraživanja: takvi su novi čipovi koji su u stanju da razlikuju preko 500.000 različitih genetskih varijacija kod različitih, pre svega rizičnih kategorija pacijenata. Ukoliko ankete koje se baziraju na primeni ovih čipova u istraživanjima genetskog materijala hiljada ispitanika, obolelih i zdravih daju rezultate, uskoro će biti otkriveni genetski uzročnici mnogih bolesti, kao što je autizam ( prvi genetski uzročnici upravo su pronađeni nedavno u Francuskoj, zahvaljujući ovom metodu) ili Alchajmerova bolest, kao i geni koji utiču na funkcije imunološkog sistema.
Kritičari više listova među uređajima koji su obeležili proteklu godinu izdvajaju pre svih jednu konzolu, koja se svojom jednostavnošću nametnula nad konkurentskim, i omogućila masama da čak i ako nisu vični igricama, učestvuju u tom užitku novih generacija. To je NINTENDOWII. U sferi multimedije, dalje, projektori poput INFOCUS In76 Play Big HD nude, po ceni običnog LCD televizora, doživljaj ravan filmskom, jer je kvalitet slike koju on projektuje na zidnu ili drugu površinu ravan bioskopskom.