Viber: Ima neka tajna veza... 1

Ova funkcija će biti na raspolaganju tokom narednih nedelja svim korisnicima koji su preuzeli najnoviju verziju Vibera. Ona sadrži pojačanu bezbednost za svaki glasovni ili video razgovor, poruku, video i fotografiju – u porukama unutar grupe ili komunikaciji jedan-na-jedan. Kao bitnu komponentu ove inovacije, Viber takođe uvodi „Skrivene četove“, koji omogućavaju korisnicima da sakriju izabrane četove sa glavnog ekrana – tako da niko osim samog korisnika ne može biti upoznat sa njihovim postojanjem. Ovim četovima će biti moguće pristupiti isključivo korišćenjem četvorocifrenog PIN-a, što pruža opcionalni dodatni nivo privatnosti unutar razmene privatnih poruka svakog korisnika.

– Veoma ozbiljno smo posvećeni pitanju bezbednosti i privatnosti naših korisnika, i od presudnog značaja za nas je to da se osećaju pouzdano i zaštićeno dok koriste Viber – kaže Majkl Šmilov, generalni operativni direktor kompanije Viber, dodajući: „Iz ovih razloga, posvetili smo značajno vreme usavršavajući ove inovacije da bismo korisnicima učinili dostupnim najviši nivo sofisticirane bezbednosti i maksimalnu kontrolu nad sopstvenom komunikacijom. Nastavićemo da se bavimo ovom oblašću kao trajnim prioritetom, uz dalju evoluciju digitalne komunikacije.“

„Sa kraja na kraj“

Korisnici širom sveta će biti automatski zaštićeni enkripcijom „sa kraja na kraj“ tokom celokupne komunikacije preko svojih „pametnih telefona“ čim budu preuzeli najnoviju verziju Viber – v6.0 ili neku od sledećih i više unapređenih, koja će biti globalno predstavljena tokom narednih nedelja. Oni koji takođe koriste Viber preko iPad-a, Android tableta ili desktop računara će primiti podsetnik da ih iznova povežu sa svojim telefonima koristeći QR kod.

Dodatnu korist u procesu celokupne komunikacije pružaće novi nivo bezbednosti, putem verifikacije naloga. Korisnicima će se prikazati kodirani katanac u boji, na desnoj strani ekrana, koja će ukazivati na odgovarajući nivo bezbednosti. Sivi katanac će biti na snazi tokom razgovora i poziva sa enkripcijom „sa kraja na kraj“. Kliknuvši na ovu ikonicu, pojaviće se korisnička poruka koja će korisnike izvestiti da su poruke razmenjene između učesnika pod režimom enkripcije.

Zeleni katanac znači da će korisnicima na raspolaganju biti opcija da manuelno potvrde autentičnost svojih kontakata time što će ih obeležiti kao „pouzdane“. Ovo znači da će ikonica za potvrdu autentičnosti izabranog kontakta biti praćena za sve moguće buduće promene, kako bi korisnici bili sigurni da komuniciraju sa željenom osobom u svakom trenutku. Kliknuvši na zeleni katanac, pojaviće se korisnička poruka koja će korisnika izvestiti da su poruke razmenjene između učesnika pod režimom enkripcije , kao i da je vaš kontakt „pouzdan“.

Crveni katanac će se pojavljivati u slučaju problema sa ikonicom za potvrdu autentičnosti korisnika koji vam je do tada važio za „pouzdanog“ – katanac će promeniti boju u crvenu Ova promena statusa možda neće biti ništa više od indikacije da je korisnik promenio svoj primarni broj telefona; ipak, moguće je i da je u toku upad u vašu databazu kontakata od strane nepoznatog uljeza. Da bi razrešio takvu situaciju, učesnik mora biti iznova verifikovan. Kliknuvši na crveni katanac, pojaviće se korisnička poruka koja će ga izvestiti da Viber ne može da potvrdi pouzdanost datog broja.

Skriveni četovi

Korisnicima će od sada biti omogućeno da sakriju izabrane grupne razgovore „jedan na jedan“ sa ekrana koji predstavlja „četove“ – tako da niko neće znati da postoje, te da će moći da im pristupe jedino putem unošenja četvorocifrenog PIN koda. Korisnici će moći da sakriju svoj razgovor time što će tapnuti na informativni ekran određenog četa. Da bi mogli da pristupite sadržaju, u nastavku će im biti tražen četvorocifreni PIN kod – dok bi za korisnike iOS-a bila ponuđena i opcija za proveru otiska prstiju. Korisnici će biti obavešteni o postojanju poruke u Skrivenim razgovorima bez navođenja pratećeg testa poruke na ekranu – niti informacije ko ju je poslao.

Ova najnovije unapređenje, koje – uz funkciju za „brisanje“ – omogućava korisnicima da izbrišu poruke u uređaju primalaca čak i posle njihovog slanja i bez obzira da li ih je ta osoba pregledala ili ne – prikazuje Viberovu povećanu pažnju prema ovoj funkciji, sa namerom da se svim korisnicima omogući da kontrolišu i čuvaju svoju privatnost i sadržaj lične komunikacije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.