Windows 10: Novi talasi na vidiku 1

 Za prvi rođendan Windowsa 10 Microsoft, naravno, ne želi da „zaguši“ internet, pa će obaveštenja o dostupnosti tzv. „Anniversary update“ paketa stizati korisnicima u talasima, iako oni nestrpljivi mogu odmah da ih „povuku“ na svoje računare.

Među novotarijama o kojima se priča je Windows Ink funkcija koja omogućava pisanje i hvatanje beleški digitalnom olovkom, odnosno sasvim drugačiji, prirodniji rad u digitalnom okruženju. Danas više od 70 odsto ljudi koristi olovku duže od sat vremena dnevno, te će mnogima opcije pisanja podsetnika, komentara i ostavljanja porukica na snimcima ekrana i u aplikacijama doneti dodatan komfor u radu. Za razliku od dosadašnje, ograničene podrške, ova funkcija sada postaje sastavni deo Windows 10 porodice i može da se koristi sa poznatim aplikacijama kao što su Office programi ili mape, internet pregledačem Edge, pa čak i glasovnim asistentom Cortana. Ink će raditi i sa aplikacijama koje dolaze od drugih proizvođača. Crtanje olovkom po interaktivnom ekranu slobodnom rukom će naročito dobro doći kreativcima.

Uz besplatni Windows Defender bezbednosni softver, Windows Hello je još jedna mogućnost koju je Microsoft dodao novim ažuriranjem – tehnološki napredna, ali najkorisnija sa aspekta bezbednosti. A upravo taj aspekt je uz više od 250 miliona onlajn pretnji svakog dana u prvom planu. Windows 10 je najsigurnija verzija Windowsa ikada, a ova opcija dodatno će je poboljšati. Kako? Hello koristi specijalnu kameru (obično ugrađenu u najnovije laptopove i veb kamere) da skenira lice korisnika i dopusti mu da se uloguje bez korišćenja lozinke. U novom ažuriranju, Windows Hello je poboljšan integracijom za aplikacije i veb-sajtove, što uz dodatna bezbednosna poboljšanja Windows Defendera – može da bude dobar garant sajber bezbednosti.

Među Windows 10 Anniversary ažuriranjima biće i ispravke za Microsoft Edge veb pretraživač koji će trošiti manje memorijskih i procesorskih resursa, imati unapređenu zaštitu od pretnji sa interneta, kao i podršku za većinu modernih programskih jezika, uključujući HTML5, CSS3 i ARIA. Sa novim Edge-om korisnici će moći desnim klikom na Back dugmetu da vide istoriju aktivne kartice, kao i da zakače (pinuju) karticu desnim klikom. Microsoft je takođe dosta poradio na štednji baterije pa bi Edge sada trebalo da troši i do 70 odsto manje energije baterije od pojedinih konkurentskih internet pregledača.

 

ANTRFILE: U tri koraka

Verzija Windowsa 10 namenjena edukaciji donosi iznenađenje za nastavnike – podešavanje računara u tri koraka mogućnost je koja će im zaista olakšati posao i pomoći da računare intenzivnije koriste kao savremeno sredstvo za učenje. Lako instaliranje, podešavanje postavki i namenske aplikacije omogućavaju da čak bez podrške IT administratora sami podese radna okruženja.