Pravo na besplatan boravak u vrtićima od 1. januara imaće treće, četvrto i svako naredno dete u porodici, što će moći da iskoristi 4.300 mališana, odlučeno je juče na 12. sednici Skupštine grada koja je trajala oko sat vremena, sa kvorumom od 102 odbornika. Pored ove usvojeno je još nekoliko odluka iz oblasti obrazovanja i dečje zaštite poput Odluke o mreži osnovnih škola u Beogradu, a kao i finansiranje nastavnika koji su angažovani u produženom boravku učenika trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola.


Ljiljana Jovčić, sekretarka obazovanja i dečje zeštite rekla je da je na predlog odborničke grupe SNS-a napravljeno više konsultacija sa direktorima predškolskih ustanova i odborničkom grupom i razmotrena mogućnost da se treće i svako naredno dete u porodici oslobodi plaćanja troškova boravka u predškolskoj ustanovi.

– Odlukom je utvrđeno da pravo na naknadu ukupnih troškova boravka ostvaruje treće i svako naredno dete u porodici, dete korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć, dete ratnog vojnog invalida i civilnog invalida rata od prve do četvrte grupe iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine, dete sa smetnjama u razvoju za koje nije ostvareno pravo na dečji dodatak i koje nije upisano u posebnu vaspitnu grupu. Ova odluka daje podršku porodici i predstavlja uvođenje pronatalitetnih mera u socijalnu politiku grada – istakla je Jovčić.

Na sednici Skupštine Grada usvojen je predlog Odluka o finansijskoj pomoći penzionerima čija primanja ne prelaze 15.000, tako će oni s najmanjim primanjima, dobijati pet hiljada dinara kvartalno.

– Cilj je da više od 60.000 ljudi, koji imaju penzije manje od 15.000 dinara, ne budu u neravnopravnom položaju i da se ne dovedu u pitanje njihove egzistencijalne potrebe – rekao je Nenad Matić, sekretar socijalne zaštite.

Odbornici Skupštine Grada po hitnom postupku razrešili su dužnosti dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora GSP „Beograd“ Nebojšu Ćerana, i na njegovo mesto postavili, diplomiranog inženjera mašinstva, Milana Sofronića. Dužnosti su razrešeni i direktori pojedinih javnih preduzeća i imenovani u vršioce dužnosti direktora koji će tu funkciju obavljati u narednih šest meseci. Pa će tako Boban Kovačević ostati načelu Parking servisa, Zoran Predić „Beogradskih elektrana“ Radovan Draškić „Gradske čistoće“, Vladimir Bogićević „Zelenila – Beograd“ i „Infostana“ Bojan Milić. Na čelu „Sava centra“ narednih pola godine biće Dragan Vučićević.

Čavketov pasaž i ulica Srđana Aleksića

Beograd je dobio Plato Raše Livade i Plato Soje Jovanović, odlučeno je na jučerašnjoj sednici Skupštine grada. Ova dva platoa nalaze se na opštinama Zemun i Vračar, a na Starom gradu ubuduće će postojati i Čavketov pasaž, nazvan po rok muzičaru Goranu Čavajdi Čavketu. Beograd će dobiti i ulice Nebojše Đukelića na Čukarici, Podmorničara Đorđa Mitrovića i Braće Milić na Zvezdari. Na sednici je usvojen i predlog da jedna ulica na Novom Beogradu dobije ime po Srđanu Aleksiću koji je ubijen u Trebinju 1993. braneći svog sugrađanina, Bošnjaka, a opština Savski venac ulicu sa imenom fudbalera Rajka Mitića.

Izbori krajem februara

Prema rečima šefa odborničke grupe DSSa u gradskoj Skupštini Andreje Mladenovića lokalni izbori u Beogradu će biti održani krajem februara, a da od Vlade RS zavisi da li će ta stranka učestvovati u privremenoj gradskoj upravi do izbora. Kao je rekao zakon ne obavezuje Vladu Srbije da učešće u organu privremene uprave ponudi svim odborničkim grupama u Skupštini grada, a ako ta stranka dobije ponudu od Vlade svakako će je razmotriti.

Prinudna uprava moguća od 25. oktobra

Šef odborničke grupe SNS u Skupštini Grada, Aleksandar Jovičić , rekao je da još ne zna ko će biti u prinudnoj upravi, ali da će to biti stručni ljudi koji poznaju sistem i komunalna preduzeća, i da ima više kandidata u opticaju.

– Čim istekne zakonski termin 24. oktobra, Vlada Srbije će predložiti privremeni organ koji će raditi najbolje i u interesu Beograđana, analizirati rad javnih preduzeća i kako se poslovalo. Treba da se pripremimo za zimsku sezonu, da napravimo presek poslovanja i rekonstruikciju javnih preduzeća, kao i, racionalizaciju radnih mesta – ističe Jovičić. On dodaje da uvođenjem privremene uprave neće biti vanrednog stanja, i da će grad funkcionisati kako treba. On je dodao da ako privremeni organ bude uveden 25. oktobra, onda će jučerašnja sednica poslednja ove gradske vlasti.