Ružicu M. (39) koja je u trećem mesecu trudnoće, napao je juče čopor od oko šest pasa u parku u Šumicama. Ona se spotakla i pala na ulicu dok je pokušavala da pobegne. Otišla je kući i na sreću nije povređena.

Iz Veterinarske ustanove Beograd reagovali su odmah i uhvatili četiri od šest pasa, uključujući i vođu čopora, koji je zbog agresivnosti prebačen u karantin u Ovči.

Ovo je drugi incident za manje od 24 časa nakon što je pre dva dana u Ulici Vlade Ilića staford napao trogodišnju Laru P. i odgrizao joj uvo. Protiv vlasnika psa Đorđa M. (57) podneta je krivična prijava i određen mu je pritvor.

Tim povodom, Grad je juče najoštrije osudio ponašanje neodgovornih vlasnika pasa koji ugrožavaju živote ljudi, a posebno dece. „Grad je više puta isticao da je kažnjavanje neodgovornog vlasništva ključ za rešenje problema sa psima, bez obzira da li se radi o vlasničkim ili o psima lutalicama“, navodi se u saopštenju gradske uprave.

U saopštenju se precizira da je u slučaju napada psa na devojčicu u pitanju „nedopustivo i neodgovorno ponašanje vlasnika opasnog psa, koji po svim zakonima, ali i gradskim odlukama mora da bude posebno čuvan. Neodgovorni vlasnik je prekršio sva pravila i to je dovelo do užasnog događaja. Grad to neće tolerisati i javno apeluje da se kaznena politika u ovoj oblasti proširi“.

U Beogradu je registrovano 80.000 pasa, ali po rečima načelnika Veterinarske inspekcije Dušana Ljuštine, ne zna se koliko tačno ima opasnih pasa.

– Mi reagujemo kada neko prijavi konkretan slučaj, ne možemo da idemo po kućama i proveravamo da li ljudi drže takve pse ili ne i dodaje da je Odeljenje veterinarske inspekcije Beograd u periodu od 11.1.2011. do 12.10.2011. primilo 2048 prijava za proveru pasa na besnilo. Od tog broja 1.748 pasa koji su napali ljude bili su psi lutalice, a 300 pasa je imalo vlasnike – kaže Ljuština.

Predstavnici Grada smatraju da zatvaranje pasa u azile nije trajno rešenje. „Rešenje na kome Grad Beograd insistira je odgovorno vlasništvo, čipovanje, vakcinisanje i sterilisanje pasa“, navodi se u saopštenju gradske uprave uz napomenu da će broj incidenata biti još manji sada kada je počela primena nove Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji Grada Beograda kojom se dodatno pooštrava kaznena politika prema neodgovornim vlasnicima.

Lekari prišili detetu uvo

Trogodišnja devojčica kojoj je pas odgrizao uvo u beogradskom naselju Karaburma operisana je i sada je u dobrom zdravstvenom stanju, izjavio je portparol Kliničkog centra Srbije Drago Jovanović. „Operacija je urađena preksinoć i sve je proteklo kako treba. Devojčica se dobro oseća“, rekao je Jovanović. Trogodišnju devojčicu prekjuče posle podne napao je pas u beogradskom naselju Karaburma. Devojčica se s bakom vraćala iz vrtića. Pas je istrčao iz jednog dvorišta u Ulici Vlade Ilića i odgrizao devojčici uvo, koje su lekari ipak uspeli da prišiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.