Nasilje u Beogradu u stalnom je porastu, a najčešće se dešava u večernjim satima, vikendom i praznicima, u vreme kada centri za socijalni rad ne rade. Prošle godine zabeleženo je – prema podacima Gradskog centra za socijalni rad – više od 500 prijava u pet gradskih opština u kojima deluju posebni mobilni timovi kojima je zadatak da sprečavaju ili osujete nasilje u porodici.

Samo na području opštine Palilula, evidentirane su 154 prijave koje su obuhvatale 312 žrtava nasilja, što je za 125 više nego 2007. godine. Najčešće žrtve su deca, a nasilnik je u 41 odsto slučajeva otac. U 28 slučajeva nasilja majka je zlostavljala dete, a bilo je i više slučajeva da su oba roditelja nasilnici nad sopstvenom decom. U 20 porodica nasilje su trpeli i roditelj i dete, a u nešto manjem broju slučajeva, ali podjednako bitnih, zabeleženo je nasilje sinova nad očevima, braće nad sestrama, kao i vršnjačko nasilje po školama.

Palilula je prva opština koja je pre dve godine u okviru Centra za socijalni rad pokrenula mobilni tim za delovanje u kriznim situacijama, kao pomoćdeci, ženama i starim licima žrtvama nasilja, žrtvama trgovine ljudima, kao i maloletnicima koji su u sukobu sa zakonom. Pre toga jedino je Lazarevac imao takvu hitnu službu, a danas je imaju i Novi Beograd, Voždovac, Zemun i Zvezdara. Radi se opštinama u kojima je nasilje najčešće, ali i koje svojom površinom pokrivaju veliki deo Beograda. Mobilni timovi deluju, po završetku radnog vremena centara za socijalni rad, što znači od 15.30 pa do narednog jutra, a bazirani su na pravovremenom i efikasnom zaustavljanju nasilja.

Rukovodilac jednog takvog mobilnog tima na Paliluli, Snežana Jovanovićkaže za Danas da je u početku trebalo dosta vremena da se obaveste institucije i građani o delovanju mobilnog tima i da im je opština i finansijski i logistički izašla u susret. Ona ističe da je društvo sada znatno više edukovano nego ranije, te se usuđuje da prijavi nasilje, što je značajan pomak. O tome govori povećan broj prijava, koje stižu od članova porodice, suda, policije, domova zdravlja, škola, vrtića, a ima i onih slučajeva za koje mobilni timovi sami saznaju, kroz rad centra za socijalni rad.

– Posle dve godine mobilni tim postao je standardizovana usluga, koja se bazira na pravovremenom reagovanju i proceni situacije, ali i zbrinjavanju žrtava. Nasilje u porodici i zaštita prava maloletnih lica koji su u sukobu sa zakonom su najčešća delovanja našeg tima – kaže Jovanovićeva.

U mobilnom timu na Paliluli dežura šestoro profesionalaca, psihologa, pedagoga, socijalnih radnika, koji imaju iskustva u radu sa nasiljem, a dostupni su 24 sata tokom cele godine. Uključeni su i mladi stručnjaci sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Budući da imaju samo jedno službeno vozilo, Jovanovićeva kaže da se često snalaze na sve moguće načine, kako bi na vreme pomogli onome kome je pomoćbaš tog trenutka najpotrebnija.

– Ima dana kada imamo i po nekoliko intervencija. Naš tim obučen je tako da uvek budu spremni u slučaju da dežurni telefon 061-11-45-504 zazvoni. Prvo prikupimo podatke, uradimo procenu stanja i vidimo da li se mora reagovati istog časa, ili je rečo slučaju koji može sačekati do jutra. U tome nam dosta pomaže i policija, sa kojom odlazimo na teren. Nekada idemo našim vozilom, nekada taksijem, gradskim prevozom, ali uvek stižemo na vreme – naglašava Jovanovićeva.

Ona dodaje da u zavisnosti od procene stepena ugroženosti i bezbednosti, po obavljenoj intervenciji, deca mogu urgentno da budu smeštena u prihvatilište, a žene i majke u Sigurnu kuću, sa kojima je sklopljen protokol o saradnji.

Ponekad žrtve zaštitimo tako što ih šaljemo kod rođaka u neko drugo mesto, ali im prethodno platimo put. Najveći problem je kad starijih osoba koje nemaju kome da odu, pa moramo da ih uputimo u prihvatilište za odrasla lica, a tamo su kapaciteti prebukirani – dodaje naša sagovornica.

Finansiranje mobilnih timova

Sekretarijat za socijalnu zaštitu ove godine izdvojio je za rad mobilnih timova 1.850.000 dinara. Gradska uprava je i jedan od donatora izgradnje Sigurne ženske kuće u Beogradu (iz budžeta izdvojeno dva miliona dinara), a finansira i rad Savetovališta za borbu protiv nasilja. Paralelno sa mobilnim timovima Sekretarijat za socijalnu i dečju zaštitu finansira programe prevencije nasilja, čiji je cilj da mladi usvoje nenasilne i tolerantne modele ponašanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari