Projekcijom filma „Reality bites“ na uglu Kapetan Mišine i Gospodar Jevremove kod UK Parobrod, sutra u 20.30 počinje treća sezona letnjeg bioskopa na otvorenom „Filmstrit“.

„Prohujalo sa vihorom“, „Na dokovima Njujorka“, „Majstori, majstori“, „Ajkula“, samo su neki od filmova koji će biti prikazani ovog leta. Filmstrit je neprofitan i nekomercijalni kulturni projekat čiji je cilj da vrati kult bisokopskog platna koji se poslednjih godina polako gubi usled krize i internet revolucije.

Prema rečima Borisa Jovanovića iz Filmstrit, u okviru filmskog programa, svako će moći da pronađe film za sebe. Biće prikazani filmovi koji su obeležili svoju epohu. Pored filmskog repertoara posebna draž ovog letnjeg bisokopa koji je po svom konceptu jedinstven u svetu, je i izbor lokacija i atmosfera koje one same po sebi nose. Za razliku od ranijih godina organizatori su ove godine „suzili“ spisak, tako da će ove godine biti prikazano 50 filmova na 17 lokacija u gradu. Izabrane us najbolje lokacije specifične po svojoj atmosferi, među kojima su: Kalemegdan, Crveni krst, Zemunski kej, Skadarlija, Zvezdarski park, a ove godine prvi put i Tašmajdanski park.

– Ne želimo da oponošamo bioskop već da ljudima pružimo priliku da pogledaju filmove, koje ne mogu da vide nigde drugde a obeležili su svoju epohu, kao i da se podsetimo onog starog duha Beograda – kaže Jovanović.

Ove godine, festival se organizuje uz podršku Amstela. Organizatori najavljuju brojna iznenađenja sa sve posetioce a u slavu magije zvane bioskop, biće pokrenuta i inicijativa za aktiviranje jednog napuštenog beogradskog bioskopa.

Projekcije u junu

Nakon prve projekcije na Dorćolu, ulični bioskop se u četvrtak seli na Cvetni trg gde će biti prikazan kultni film „Prohujalo sa vihorom“. U subotu na Malom Kalemegdanu film „Knjiga o džungli“, a već u nedelju bioskop se premešta u Ulici Strahinjića Bana, sa filmom Alfreda Hičkoka „Vertigo“. Prva projekcija naredne nedelje je na Crvenom krstu kod Beogradskog dramskog pozorišta kada će biti prikazan film „Viktor Viktoria“. U Dobračinoj u četvrtak 27. juna film „Limeni doboš„. Vikend 29. i 30. jun je rezervisan za kultne filmove „Na dokovima Njujorka“ i „Dr Živago“ u Savamaloj i Zemunskom keju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari