Grad Beograd odao počast palim borcima u Prvom svetskom ratu 1Foto: Beoinfo

U znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, u Srbiji i svetu obeležava se Dan primirja.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić danas je zajedno sa pomoćnikom gradonačelnika Andrejom Mladenovićem odao počast palim borcima u Prvom svetskom ratu.

Oni su položili venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Svečanoj državnoj ceremoniji prisustvovali su predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević, Filip i Danica Krađorđević, predstavnici ambasada Francuske, Rusije, SAD, Mađarske, Belgije, Nemačke, Češke, Australije, Austrije, Kanade i Rumunije kao i predstavnici Vojske Srbije.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da su na današnji dan pre 90 godine došli svi najvažniji ljudi tog vremena da bi prisustvovali podizanju i osveštavanju Spomen-kosturnice branilaca Beograda.

–Obeležvamo Dana primirja u Prvom svetskom ratu i sećamo se naših predak koji u te četiri godine nisu razmišljali šta treba da kaže. Nema kuće u Srbiji koja nije dala žrtvu u Velikom ratu. Ovo je zemlja kojoj se svet divio jer sve što je imala dala je za svoju slobodu – rekao je Dačić.

Položeni venci na Spomen-kosturnicu ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu

Grad Beograd odao počast palim borcima u Prvom svetskom ratu 2
Foto: Beoinfo

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović danas je na Novom groblju položio venac na Spomen-kosturnicu ruskih vojnika stradalih u Velikom ratu.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici ambasada Francuske, Rusije, SAD, Mađarske, Belgije, Nemačke, Češke, Australije, Austrije, Kanade i Rumunije, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janić kao i predstavnici Vojske Srbije.

Mladenović je istakao da ceo svet danas obeležava Dan primirja odnosno dan kad je završen Prvi svetski rat.

–Srbija sa ponosom može da kaže da je učestvovala u tom ratu na srani onih koji su se branili i pobedili. Danas i pobednici i poraženi obeležavaju ovaj dan. Veliki rat je zvrešen kao rat sa milionskim žrtvama i željom da se to više ne ponovi. Danas šaljemo poruku svima da je srpska vojska i anrod dali veliku žrtvu u Prvom svetskom ratu. Skoro svaki četvrti muškarac je stradao a četvrtina stanovništva je bila devstirana, jer i oni koji su preživeli bili su iscrpljeni ili teško bolesni – rekao je Mladenović.

On je naglasio da je Srbija pobedila i da se danas sećamo onih koji su dali život da bismo mi živeli u slobodnoj zemlji.

–Sećamo ih se i odajemo poštu kao velikim juncima koji nisu razmišljali ni o čemu osim da odbrane zemlju i narod. Nama ostaje da čuvamo slobodu i ne dopustimo da je bilo ko ugrozi kao i da ne zaboravimo njihovu žrtvu – zaključio je Mladenović.

Vesić: Sećamo se žrtava i velike pobede u Prvom svetskom ratu

Grad Beograd odao počast palim borcima u Prvom svetskom ratu 3
Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić danas je, u ime Grada Beograda, položio venac na Francuskom vojničkom groblju povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu i poručio da je prijateljstvo Srbije i Francuske „izvajano krvlju u Prvom svetskom ratu gde smo ratovali rame uz rame“.

Vesić je poželeo dobrodošlicu novoimenovanom francuskom ambasadoru Pjeru Кošaru kome je danas prvi i zvanični dan na funkciji, i rekao da je siguran da će u njegovom mandatu odnosi Srbije i Francuske biti još bolji, saopštio je Beoinfo.

On je podsetio da je u Prvom svetskom ratu, u kome su Francuska i Srbija zajedno ratovale, Srbija izgubila skoro 1,3 miliona stanovnika.

„Takvu žrtvu nije podnela ni jedna zemlja u Prvom svetskom ratu i zato se sa ponosnom sećamo naših junaka koji su doneli slobodu 1918. godine. Te slobode ne bi bilo da nije bilo pomoći Francuske, koja je poslala svoje brodove po izmučenu srpsku vojsku koja je 1915. godina stigla na obale Albanije“, rekao je Vesić.

Ambasador Francuske Pjer Кošar zahvalio je svima koji su se borili za Francusku i sa Francuskom od 1914. do 1918. godine i naglasio da je počastvovan jer počinje misiju 11. novembra, „koji predstavlja temelj na kome je izgrađeno prijateljstvo naša dva naroda“.

„Mi delimo sećanje ali i vrednosti“, poručio je Košar.

Tokom ceremonije kojom se odaje počast stradalima u Velikom ratu, vence su položili i predstavnici ambasada Francuske, Rusije, SAD, Mađarske, Belgije, Nemačke, Češke, Australije, Austrije, Кanade i Rumunije kao i predstavnici udruženja građana, predstavnici Vojske Srbije i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari