Srednja zanatska škola za učenike sa smetnjama u razvoju, nekadašnja „Petar Leković“ u Rakovici ove godine proslavlja jubilej. Najveća škola tog tipa u Beogradu, koja trenutno broji 300 đaka, ispraća 45. generaciju zanatlija.


– Naša škola već dugi niz godina radi uspešno, i težimo da osposobimo svoje učenike da budu prihvaćeni na tržištu rada. Stalno širimo lepezu zanata koje mogu da završe, kako bi bili privlačni potrebama tržišta. Takođe se, kroz različite aktivnosti, trudimo da ih uključimo u društvenu zajednicu i predstavimo ih kao dobre zanatlije. Za učenike završne godine organizujemo stručnu praksu kod poslodavaca i većiina učenika po završetku ostaje i da radi kod njih – objašnjava za Danas direktor te škole Milovan Marković.

Zanatska škola nudi srednjoškolcima sa smetnjama u razvoju veliki broj veština za koje mogu da se osposobe, od cvećara, pripremača namirnica, pakirera, pa do bravara, pekara servira i autolakirera. Kako navodi direktor Marković, u planu je i uvođenje smera za tipografiju, za decu sa cerebralnom paralizom i autizmom jer je to jedino posao koji bi oni mogli da rade.

– Cilj nam je da pri školi otvorimo radni centar sa socijalnim preduzećima, gde bismo imali pekaru, gajili šampinjone i slično, kako deca koja završe školu ne bi čekala na zaposlenje. To je i način da očuvaju radnu sposobnost, jer ukoliko ne rade neko vreme, te veštine se zaboravljaju – istakao je Marković.

Problem prevoz đaka

Škola nudi đacima razne vannastavne aktivnosti poput spota, odmora, odlaska na bazen, a od sekcija imaju dramsku, literarnu, radionicu starih zanata. Časovi traju od devet do pet sati, kako bi se izašlo u susret roditeljima koji dolaze iz celog Beograda, a problem sa kojim se škola suočava je taj što samo nekolicina učenika ima organizovan prevoz do kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari