NDMBGD: Rešenje parkiranja na Novom Beogradu ne može biti betoniranje zelenih površina 1Foto: Pixabay/Đorđe Nikolić

Pokret Ne davimo Beograd ocenio je danas da planirano širenja parkinga u međublokovskim zelenim površinama na Novom Beogradu neće rešiti probleme parkiranja već će uništiti parkove i zelenilo.

Taj pokret je u saopštenju naveo da je zbog toga podneo primedbu na Plan generalne regulacije blokovskih saobraćajnica sa parking prostorijama na teritoriji Beograda, koji je na ranom javnom uvidu.

Iz pokreta su predložili da se, umesto betoniranja zelenila, reši uzrok problema parkiranja na Novom Beogradu i ukazali na to da je reč o velikom broju automobila zaposlenih u poslovnim zgradama koji parkiraju unutar blokova.

Smatraju da blokove, a posebno zelene površine treba zaštititi od daljeg širenja parkinga, a zaposlenima u poslovnim zgradama obezbediti druge mogućnosti za prevoz i parkiranje.

Predlaže se pojačavanje frekvencije i kvaliteta javnog prevoza, više autobuskih i tramvajskih linija, više polazaka BG voza, davanje prednosti javnom prevozu u raskrsnicama i izgradnju biciklističkih staza.

Naveli su da treba  omogućiti unošenja bicikala u BG voz i uvođenje sistema javnih bicikala po ugledu na evropske metropole, a kako bi se smanjio pritisak na parking mesta.

Upozorili su da je betoniranje zelenila i pravljenje parking mesta u međublokovskom prostoru u suprotnosti sa važećim planovima i po pitanju saobraćaja, a i po pitanju očuvanja zelenila.

Predložili su da grad uredi saobraćajnice unutar blokova tako da one budu bezbedne i da njima ne može da se vozi brže od 10 kilometara na sat, a da se parkinzi rasporede po obodu blokova.

„Kao model predlažemo blokove 45, 70 i 70a koji su podeljeni šetalištem Lazaro Kardenas, tako da se sa jedne strane bloka ne može kolima proći na drugu, već se mora ići naokolo“, navodi se u saopštenju.

Naveli su da je „jedini način kako bi se blokovi oslobodili velike tražnje za parking mestima, koja dolazi od zaposlenih u okolnim zgradama, uvođenje zona i sistema naplate parkiranja“, te dodali da su pozitivan primer blokovi 21, 22 i 23.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari