U galeriji „O3one“ sinoć je predstavljena knjiga „GRUBB Stories“, koju je kompletno napisala i ilustrovala grupa mladih Roma. Kako su istakli u GRUBB Fondaciji(Gipsy Roma Urban Balkan Beats), inspirativne i veoma emotivne priče Roma, starosti od 13 do 23 godina, koje su objavljene u knjizi, plod su jednogodišnjeg programa kreativnog pisanja, zasnovanog na modelu renomirane britanske organizacije „Prva priča“, dok su fotografije nastale u toku fotoradionice „Oko grada“.


Fondacija je, naime, u prethodnom periodu u Beogradu, Novom Sadu i Nišu održala muzičke, plesne, fotografske i video radionice na kojima su učestvovali mladi Romi. Kako naglašavaju, duboko veruju da je rušenje granica između obrazovanja, umetnosti, zabave i rada pokretačka snaga društvene integracije.

„U GRUBB centrima se deca ohrabruju da idu i ostanu u školi i da se pokažu u drugim umetnostima osim igranja i pevanja. Imaju slobodu da kažu šta misle ili žele i uvek ima ko da ih čuje. Iz te neobične diskusije su se stvorili brojni događaji, priredbe, koncerti, mjuzikl, a sada i ova knjiga. ‘Talenat dolazi iz vere u to što se radi’, rekao je jedan polaznik našeg centra, a danas je on jedan od naših muzičkih nastavnika. Ponosni smo na naše učenike i njihova postignuća i stoga smatramo da je izuzetno važno da im pružimo ohrabrenje kako bi pokazali svoj talenat. Glas mladog čoveka treba da se čuje jasno i glasno – oni su naša budućnost“, istakli su predstavnici Fondacije na promociji knjige, koja je bila propraćena i izložbom fotografija, koje su objavljene u knjizi, a ujedno su i autorsko delo mladih Roma.

Inače, rad Fondacije su podržali Britanska ambasada, princeza Jelisaveta Karađorđević, Albion Books.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari