U galeriji „O3one“ sinoć je predstavljena knjiga „GRUBB Stories“, koju je kompletno napisala i ilustrovala grupa mladih Roma. Kako su istakli u GRUBB Fondaciji(Gipsy Roma Urban Balkan Beats), inspirativne i veoma emotivne priče Roma, starosti od 13 do 23 godina, koje su objavljene u knjizi, plod su jednogodišnjeg programa kreativnog pisanja, zasnovanog na modelu renomirane britanske organizacije „Prva priča“, dok su fotografije nastale u toku fotoradionice „Oko grada“.


Fondacija je, naime, u prethodnom periodu u Beogradu, Novom Sadu i Nišu održala muzičke, plesne, fotografske i video radionice na kojima su učestvovali mladi Romi. Kako naglašavaju, duboko veruju da je rušenje granica između obrazovanja, umetnosti, zabave i rada pokretačka snaga društvene integracije.

„U GRUBB centrima se deca ohrabruju da idu i ostanu u školi i da se pokažu u drugim umetnostima osim igranja i pevanja. Imaju slobodu da kažu šta misle ili žele i uvek ima ko da ih čuje. Iz te neobične diskusije su se stvorili brojni događaji, priredbe, koncerti, mjuzikl, a sada i ova knjiga. ‘Talenat dolazi iz vere u to što se radi’, rekao je jedan polaznik našeg centra, a danas je on jedan od naših muzičkih nastavnika. Ponosni smo na naše učenike i njihova postignuća i stoga smatramo da je izuzetno važno da im pružimo ohrabrenje kako bi pokazali svoj talenat. Glas mladog čoveka treba da se čuje jasno i glasno – oni su naša budućnost“, istakli su predstavnici Fondacije na promociji knjige, koja je bila propraćena i izložbom fotografija, koje su objavljene u knjizi, a ujedno su i autorsko delo mladih Roma.

Inače, rad Fondacije su podržali Britanska ambasada, princeza Jelisaveta Karađorđević, Albion Books.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.