Policijska uprava Beograda odobrila je postavljanje softvera koji će omogućiti gluvima da uz pomoć sms poruke bez pomoći drugih prijave hitan slučaj policiji ili požar vatrogascima.


– Gluvi će prvi put moći da zatraže pomoć bez asistencije drugih. SMS poruka će moći da se pošalje sa bilo kog telefona, odnosno za ovu uslugu neće biti potreban android telefon. Softver podrazumeva da gluva osoba pošalje sms da joj je potrebna pomoć, ta poruka stiže u policiju putem vizuelne i audio signalizacije. Policija ima broj registrovan u Gradskoj organizaciji gluvih, ima podatke ko šalje poruku i sa koje adrese može da reaguje- objasnio je Miroslav Mihajlović, direktor firme LMG grupa koja je donirala ovaj softver.

On je je za portal cujemovas.rs koji se bavi informisanjem i unapređenjem kvaliteta života gluvih i nagluvih osoba, izjavio da bi nakon test faze ova aplikacija na jesen mogla da bude puštena u rad. 

Lekarska pomoć

Gradska organizacija gluvih Beograda uputila je i Hitnoj pomoći zahtev za insatliranje ovog softvera koji bi omogućio gluvima da bez asistencije priajve hitne slučajeve i očekuje da će tu naići na otvorena vrata, izjavio je predsednik te organizacije Hari Colja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari