U Galeriji Instituta Servantes sinoć je predstavljeno drugo izdanje knjige „Španija od našeg dopisnika“ dugogodišnjeg novinara, Vladimira Stankovića. Posle prvog izdanja, objavljenog u maju 2010. u izdanju španske ambasade u Beogradu, izdavačka kuća „Više od sporta“ odlučila se za drugo, znatno prošireno izdanje, obogaćeno i slikama.

Ova zbirka mnogih prizora španske svakodnevice pomaže nam da bolje upoznamo i razumemo ovu mediteransku zemlju. Vladimir Stanković već 20 godina živi i radi u Barseloni odakle je izveštavao za više srpskih medija.

– Pre nekoliko godina , u razgovoru sa tadašnjim ambasadorom Španije u našoj zemlji odlučio sam da tekstove objavljene u raznim srpskim medijima pretočim u knjigu koja bi bila neka vrsta novinarske hronike o Španiji poslednjih 20 godina. Biću srećan ako ova knjga može da doprinese i poboljšanju već jako dobrih odnosa između naše dve zemlje – istakao je Stanković.

Njegov dugogodišnji kolega još iz vremena lista „Borba“, Radomir Ličina, zapazio je da je Stanković „poslednji Mohikanac specifičnog roda novinarske profesije – dopisnik iz inostranstva“.

– Kada nije bilo televizije ili interneta, oni su bili naš prozor u svet, a danas imamo samo Windows – rekao je Ličina.

Knjiga sadrži 111 tekstova podeljenih u šest poglavlja: politika, društvo, kraljevska porodica, Srbija/Kosovo, reportaže i sport. Reč je o tekstovima koje je autor objavio u srpskim medijima u periodu 1992-2012. godine.

Među gostima jučerašnje promocije, osim kolega i prijatelja, bili su i bivši premijer Mirko Cvetković, ambasador Španije u Beogradu Lakaustra Beltran, naš proslavljeni fudbaler Savo Milošević i drugi.

Inače, Stanković je i autor je knjige „Montevideo, Bog te video!“, po kojoj su snimljeni film i serija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari