Dosadašnjim načinom rada, a pre svega saradnjom i dogovorom koalicionih partnera gradska vlast je uspevala da reši dnevne i strateške probleme sa kojima se prestonica suočavala, izjavio je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i naglasio da je posebno ponosan na socijalnu politiku. Dalji razvoj infrastrukture, oživljavanje privrede i poljoprivrede, a posebno briga o najugroženijim kategorijama stanovništva dovešće do razvoja grada, rekao je Đilas na jučerašnjoj konferenciji povodom predstavljanja rezultata rada gradske vlasti u prvoj godini drugog mandata.


– Gradska vlast se trudila da vodi brigu o građanima i da sredstva koristi na najbolji način. Verujem da ćemo ovakvim načinom rada, saradnjom, otvorenim odnosom među koalicionim partnerima i ljudima koji danas vode Grad uspeti da nastavimo sa ovim tempom razvoja Beograda – kazao je Đilas, ali i naglasio da očekuje da će biti i usporavanja koja će zavisiti od količine sredstava u budžetu. Kada je reč o najmlađima, gradonačelnik je istakao da su otvorena dva nova vrtića, a gradi se još dva, te da Grad dotira boravak u obdaništima za svih 65.000 mališana, za šta se odvaja 15 odsto budžeta. Izgrađena je jedna nova škola, osnovci su dobili po dva besplatna kompleta udžbenika, a kao novina organizovana je besplatna pripremna nastava za polaganje završnog ispita iz matematike za više od 1.500 učenika.

– Nastavili smo da realizujemo socijalnu politiku iz prošlog mandata i bez obzira na krizu i manjak sredstava u budžetu izgradili smo Dom zdravlja u Surčinu, uložili smo 650 miliona dinara u rekonstrukciju i opremu za zdravstvene ustanove i zaposlili 170 mladih zdravstvenih stručnjaka. Obezbedili smo razliku do pune plate za 11.500 trudnica, a više od 5.000 porodilja dobilo je novčanu pomoć – dodao je Đilas i podsetio da je izgrađeno više od 300 stanova za najugroženije, oko 800 neprofitnih stanova i 40 za izbegla i interno raseljena lica.

Napominjući da je poljoprivreda razvojna šansa Srbije, Đilas je i izjavio da je od PKB opet napravljeno veliko, profitabilno preduzeće koje radi bez subvencija od strane Grada, i kazao da se pored novoizgrađenog sistema za navodnjavanje u Grockoj, planiraju još dva. Napomenuo je i značajne infrastrukturne projekte, poput izgradnje petlje Pančevački most, mosta Zemun – Borča i petlje Radnička.

Izmena Statuta grada

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim radom gradskog parlamenta, a kao najvažniju odluku naveo je usvajanje izmene Statuta grada, koji prema njemu predstavlja korak ka daljoj decentralizaciji Beograda.

– Istakao bih da je Skupština donela 19 planova detaljne regulacije, a očekujem da će ih biti još više u narednom periodu. Za to je potrebno da usvojimo novi plan generalne regulacije Beograda i nadam se da ćemo uskoro usaglasiti sva sporna pitanja sa predstavnicima Ministarstva građevine – naveo je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari