U naselju Kamendin u Zemun polju od šuge je obolelo 39 osoba uzrasta od jedne do 52 godine starosti u pet romskih porodica, podaci su Gradskog centra za javno zdravlje objavljeni povodom epidemije ove kožne bolesti među stanovništvom. Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje, za naš list kaže da je bolest pod kontrolom i da je njihov tim u stalnoj komunikaciji sa Domom zdravlja Zemun.


– Radimo sve da se parazit poznat kao šugavac ne širi. Propisali smo sve zaštitne mere i odgovarajuće terapije za sve obolele i članove njihovih porodica, i ako se svi budu toga pridržavali, bolest će biti pod kontrolom. Terapija je mazanje sumporovom kremom pet dana po celom telu kako bi se parazit uništio, međutim važno je da svi članovi porodica, pa čak i partneri članova koji ne žive sa njima budu pod terapijom, jer se bolest prenosi i putem seksualnog odnosa – objašnjava Lazarevićeva. Ona dodaje da je isto tako bitno da se nakon završene terapije sva odeća i posteljina ili iskuva na 100 stepeni ili uništi tako da se bolest ne bi vratila i dalje širila. Lazarević ističe da je nakon prvih 39, poslednjim pregledom utvrđeno da ima još 25 obolelih i to u zoni takozvanog Divljeg naselja, koje takođe pripada Zemun polju.

Sekretar socijalne zaštite, Nenad Matić, potvrdio je pojavu šuge u socijalnim stanovima u Kamendinu 1 i 2, i istakao da su to osetljive kategorije stanovništva među kojima ima onih koji prvi put stanuju u stanovima.

– Period adaptacije iz nehigijenskog naselja je težak za njih. Naši službenici na terenu čine sve da ne dođe do daljeg širenja bolesti i, koliko je u njihovoj moći, kontrolišu sprovođenje terapije, jer se sve svodi na međusobno poverenje. Edukacijom pokušavamo da im objasnimo važnost očuvanja zdravlja i redovno korišćenje terapije. Međutim, ima slučajeva kada korisnici socijalnih stanova ne žele da nas puste u stan i mi smo tu nemoćni – kaže Matić. Kako navodi, budući da su stanovnici Kamendina siromašni, nemaju svi čistu odeću, posteljinu i sredstva za higijenu, Sekretarijat nije u mogućnosti da svima nabavi te potrepštine, ali će probati da u saradnji sa humanitarnim organizacijama pronađu rešenje kako bi se bolest što pre iskorenila.

U OŠ „Ilija Birčanin“ nema mesta panici, kaže zamenik direktora Bogi Gogić. Za sada je registrovano troje dece koja boluju od šuge, od toga je jedno već izlečeno i vratilo se na nastavu.

– Znam da su roditelji u strahu, ali nema šuge među ostalom decom, preduzeli smo sve potrebne mere, nijedno dete koje nije romske nacionalnosti nije obolelo, tačnije sem ta tri slučaja u mlađim razredima kod romske dece nismo imali daljih prijava. Održan je sastanak sa savetom roditelja, doktori iz Zavoda su im sve objasnili i uputili ih kako da se ophode prema bolesti, i ako nešto primete, odmah decu dovedu na pregled. Sledeće nedelje dolaze lekari koji će opet pregledati decu, a sledeći pregled je u decembru, i rečeno nam je da ako se na dva uzastopna pregleda pokaže da nema bolesti to znači da je iskorenjena – ističe Gogić. On dodaje da su obolela deca poslata kući na lečenje, da će se u klupe vratiti tek kada donesu uverenje od lekara da su svi članovi njihovih porodica izlečeni. Tome su izloženi svi, i nastavnici i učenici, koji dalje to šire na svoje porodice i okolinu.

Roditelji zabrinuti

Roditelji su zabrinuti i ogorčeni, nikome nije jasno kako je došlo do toga i zašto te ljude niko ne kontroliše, kaže Slađana Š., čije dete ide u OŠ „Ilija Birčanin“.

– Situacija se izmakla kontroli, nikome više ne verujemo, zaražena deca su se mešala sa zdravom i to je činjenica. Ne mogu da verujem da u 21. veku još uvek govorimo o šugi. Pitanje je da li se zaraženi uopšte i leče, i čula sam da pričaju da nemaju novac da kupe tu mast. Zašto im neko od državnih institucija ne pomogne, kad su znali da im daju stanove nek im sad kupe tu mast, a ne da se zarazi čitavo naselje – ističe Slađana.