SC „Olimp“ ove godine navršio je četiri decenije od početka rada, a pod rukovodstvo opštine Zvezdara koja dolazi 2004. godine, uz pomoć Grada ulaže značajna sredstva u njegovu rekonstrukciju, kao što su najsavremenija atletska tartan staza, vežbalište, dečje igralište, zelene površine, osvetljenje, video nadzor, pešačke staze, vežbalište za osobe sa invaliditetom.

Prema rečima pomoćnika predsednika opštine Jelene Nikolić, ove godine na redu je rekonstrukcija i sanacija kompleksa otvorenih plivačkih bazena sa pratećim sadržajima, kako bi se dobio savremen i moderan kompleks. Prilagođen savremenim zahtevima za zabavom i rekreacijom, a takođe i evropskim sanitarnim, higijenskim i bezbednosnim standardima.

– Radovi su počeli u novembru 2010. godine, i do sada su završeni zemljani radovi na iskopu. Trenutno su aktuelni betonski radovi na koritu bazena, nabavka bazenske tehnike i instalacija, koje se postavljaju nakon betoniranja. Ceo etaž sa pumpama, filterima i instalacijama nalaziće se ispod nivoa bazena. Predviđen rok za završetak je juli 2011. godine – rekla je Nikolićeva. Kada je reč o postojećem stanju, ona kaže da se projektna dokumentacija odnosi na rekonstrukciju kompleksa otvorenih bazena u koje spadaju plivački bazen, dimenzija 33.33/20 m dubine 1.8-2.2 metara, neplivački bazen, dimenzija 27.1/15 metara dubine 1.4-1.6 m, bazen za skokove, dimenzija 18/14 m dubine 4.5 i bazen za decu, prečnika 10 i dubine 0.5 metara. Kako je navela, kompleks je izgrađen 1970. godine i odmah nakon puštanja u rad utvrđeni su gubici vode usled procurivanja betonskih kada bazena. Tokom vremena došlo je do neravnomernog sleganja i pucanja betonske konstrukcije. Brojni pokušaji sanacije od početka upotrebe do danas, nisu dali željene rezultate, tako da se sleganje nastavilo, a oštećenja na konstrukciji bazena i platoa oko bazena su bivala sve veća, što je uslovljavalo potrebu za njihovom detaljnom sanacijom.

– Pronašli smo funkcionalno rešenje za sanaciju, tako što ćemo kompleks otvorenih bazena izdvojiti u zasebnu celinu kojoj može da se pristupi iz ulice Vjekoslava Kovača. Tu ćemo formirati potporni zid, čime ćemo dobiti parking prostor. Denivelacijom bazenskog platoa dobićemo prostor za smeštaj bazenske tehnike ispod platoa bazena. A omogućiće nam i formiranje suterenskog prostora u kome će biti smešteni svi neophodni prateći prostori kao što su biletarnica, garderobe, sanitarni čvorovi, bazenska tehnika. Iz ovog dela će se preko stepenica i lift platforme izlaziti na plato oko bazena – objasnila je pomoćnica predsednika. Ona je dodala i da je iznad objekta u uglu placa predviđena laka krovna konstrukcija ispod koje će se nalaziti ugostiteljski sadržaji.

Projektom je predviđeno i postavljanje elemenata za zabavu i vodene atrakcije u okviru dva manja rekreativna bazena. Radove finansiraju, prema rečima Nikolićeve Gradska uprava Grada Beograda i Gradska opština Zvezdara. Vrednost tih radova veća je od 471 milion dinara.

Bazeni novih dimenzija

Novi bazeni biće promenjenih dimenzija na gotovo istim položajima. Olimpijski bazen proširiće se 1 metar, kako bi ostvario potrebne uslove za odigravanje vaterpolo utakmica. Bazen za skokove u vodu će promeniti namenu, postaće, bazen za rekreaciju sa dubinom od 1,2 metra. Dok će bazen za decu promeniti i oblik, dimenzije i položaj. Jedino će bazen za neplivače ostati isti, kao ranije.

Montažne tribine

Olimp će dobiti montažne tribine oko vaterpolo bazena, kao i veliki kafe-bar sa stolovima za ručavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari