Vesić nije ispunio obećanje: Udruženje ratnih vojnih invalida Beograda najavljuje protest na Savskom trgu zbog spomenika 1Maj, 2012. godine Foto: Wikipedia

Udruženje ratnih vojnih invalida grada Beograda najavilo je da će u petak, 24. marta od 11 časova protestovati ispred Doma RVI Beograd na Savskom trgu broj 9, kao i da će blokirati desnu traku ulice iz pravca Karađorđeve.

Razlog protesta je, kako navode, što im je još predhodna gradska vlast srušila Spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine u ratovima od 1990 – 1999. godine, a nisu izgradili novi, iako su obećali da će za tri meseca to uraditi.

Kao glavnog krivca za neispunjavanje obećanja navode tadašnjeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

„Vesić je lično obećao da će obezbediti sredstva za novi spomenik koji je trebalo izgraditi u parku ispred Železničkog muzeja, između ulica Nemanjine i Sarajevske. Prinuđeni smo da iz protesta vence poginulim saborcima položimo na mestu gde je nekada bio spomenik“, navode iz Udruženja ratnih vojnih invalida grada Beograda.

Podsetimo, Goran Vesić je još 2. jula 2021. godine rekao da će Spomenik žrtvama rata 1990–1999. godine biti podignut 8. novembra iste godine između Nemanjine, Sarajevske i Birčaninove ulice. Prema njegovim rečima, Beograd je tada imao sredstva za podizanje ovog spomenika ali da je trebalo odrediti izvor finansiranja.

„Doneta je odluka o postavljanju spomenika između ulica Nemanjine, Sarajevske i Birčaninove. U saradnji sa udruženjima dogovoren je izgled spomenika. Obezbeđeni su i donatori za materijal od koga će spomenik biti podignut, a sa udruženjima je Grad Beograd ostvario dogovor da spomenik bude podignut 8. novembra ove godine“, napisao je Vesić 2021. godine na svom Fejsbuk profilu.

Isticao je Vesić da žrtve ratova 1990–1999. godine zaslužuju poštovanje našeg društva i da Beograd svoju obavezu ne zaboravlja.

U međuvremenu, Vesić je postao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a spomenik još nije izgrađen.

Ovaj jedinstven spomenik na tlu Srbije posvećen žrtvama i braniocima od 1990. do 1999. godine otkriven je 24. marta 2012. godine bio je deo spomeničkog kompleksa na Savskom trgu. A borba za ovaj spomenik trajala je godinama pre nego što se on našao tu. Postavljanje obeležja odobrio je tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas.

Mnogi se sećaju i da samo otkrivanje nije prošlo bez incidenata. Tog 24. marta 2012. godine porodice žrtava su protestovale. Bilo je različitih osporavanja od toga da na spomeniku nema imena žrtava, da nema krst, da nije dovoljno upečatljivo.

Nepune dve nedelje po postavljanju spomenik je demontiran i odnet na doradu kako bi povećali usečena slova koja su bila isuviše sitna.

Međutim, spomenik je ipak opstao na tom mestu sve do početka radova na Savskom trgu. Njegovo premeštenje odobreno je na sednici Skupštine grada 29. avgusta 2019. godine a „zeleno svetlo“ za novu lokaciju dali su Urbanistički zavod, gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture, JKP „Zelenilo Beograd“, Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari