Potera za hajdukom u Požegi 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Pre 110 godina, na današnji dan, dnevni list „Mali Žurnal“ preneo je vest o poteri hajduka u Požegi. Kako navodi novinar „Malog Žurnala“, u neko doba noći se u varošici začula pucnjava, pa se, kao i u svakoj palanci, odmah saznalo da su primećeni hajduci u mehani Dragoljuba Melebrića, usled čega je zavladao strah, naročito u komšiluku pomenute kafane.

Ubrzo nakon što se proširila vest gradom, sreska kancelarija poslala je „dva žandara i nekoliko pandura da hvataju hajduke“.

Potera za hajdukom u Požegi 2
foto: digitalna.nb.rs

Autor ovog teksta dalje objašnjava da su „svi živi digli oružje, neko pušku, neko revolver, a najviše njih se naoružalo mašicama“, a vrlo brzo se pročulo po gradu da je izvesni hajduk, čovek po imenu Stojko Munjić – robijaš koji je pobegao iz kaznenog zavoda i potražio prenoćište u mehani.

Stojko, koji je, kako se navodi, bio „do zuba naoružan“ zbog čega je i primećen, nije hteo da se preda, već je revolverom počeo da puca kroz prozor, na šta su žandari odgovorili takođe pucanjem.

Kada su žandari shvatili da je ulaz kroz prozor opasan, jer je Stojko sve vreme pucao, jedan žandar se primakao vratima, pokušavajući da ih razbije. Međutim, Stojko je onda „osuo paljbu po vratima“, ali srećom meci nisu nikoga pogodili.

Zatim je Stojko ugrabio priliku tokom puškaranja u toj zabuni i pomračini da umakne kroz prozor i izbegne u noć.

Novinar zaključuje da je vrlo brzo pokrenuta potera za Stojkom, naglašavajući da će o rezultatima potrage obavestiti čitaoce ovog lista, a pre svega građane Požege.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari