RERI: Zašto odšteta Rio Tintu kad vlast tvrdi da ništa obavezujuće nije potpisano? 1Novi Sad blokada Foto: Radovan Balać

Predsednik Upravnog odbora RERI-ja Jovan Rajić rekao je da situacija u vezi sa Zakonom o eksproprijaciji pokazuje kako više nemamo ni privid podele vlasti i nezavisnih institucija. Nalejelegantnije rešenje bi bilo da predsednik Aleksandar Vučić vrati Zakon Narodnoj skupštini nazad na odlučivanje.

Rajić je upitao i otkud to da se u javnosti pominje odšteta kompaniji Rio Tinto u iznosi većem od milijardu evra u slučaju odustajanja od projekta Jadar kad vlast tvrdi da nikakav obavezujući sporazum sa tom komapnijom još nije potpisan, kazao je on u Danu uživo TV N1.

Predsednik Vučić najavio je danas da će sutra predstaviti „potpuno drugačije rešenje“ za Zakon o eksproprijaciji kojim bi se on stavio van pravnog prometa.

Jovan Rajić je za N1 rekao da ne zna šta bi to moglo da znači i da misli da „više nikome to nije jasno“.

„Ono što je izvesno jeste da se bojim da mi više nemamo ni privid podele vlasti i nezavisnih institucija. Predsednik je najavio ove izmene, iako on nema nikakve ingerencije kada je u pitanju iniciranje izmene Zakona“, ukazao je Rajić.

Ono što predsednik, kako je objasnio, može da uradi jeste ili da potpiše Zakon ili da ga ne potpiše, odnosno da ga vrati Narodnoj skupštini nazad na odlučivanje.

Najjednostavniji i najelegantniji izlaz je, prema njegovim rečima, da predsednik ne potpiše Zakon i vrati ga parlamentu. On, međutim, strahuje da vlast sada gleda kako da politički što bezbolnije izađe iz ove situacije.

Rajić je ukazao i da nije tačno da predsednik može da vrati Zakona samo ukoliko nije u skladu sa Ustavom, jer Zakon definiše i druge razloge poput nepoštavnaja procedura ili ukoliko određena oblast nije uređena na odgovarajuči način.

Odšteta od više od milijardu evra?

Rajić je podsetio i da se u javnosti pominje odšteta Rio Tintu u iznosu većem od milijardu evra, u slučaju odustajanja od projekta Jadar, a vezano za kršenje ugovornih obaveza.

Upitao je kako je moguće da se takva odšteta pominje kada vlasts tvrdi da nikakvi obavezujući ugovori sa tom multinacionalnom kompanijom nisu potpisani.

„Insistirao bih da mi neko to objasni“, poručio je Rajić.

„Voleo bih još jednu stvar da kažem kada govorimo o poštovanju procedura (…) Zakon je u Skupštini usvojen sa 159 glasova za, bez ijednog protiv, bez ijednog uzdržanog, dva poslanika nisu glasala. Zakon je pre toga morao da prođe proceduru kroz Skupštinski odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Svih 12 članova Odbora glasalo je za, 35 sekundi im je trebalo da utvrde da je ovaj propis u skladu sa postojećim Ustavom i ostalim zakonima u ovoj zemlji“, istakao je Rajić.

Dodao je i da su današnji komentari predsednika Vučića na račun Saveta za borbu protiv korupcije koji je ukazao na to da odredbe Zakona o eksproprijaciji suštinski zadiru u osnovna ljudska prava, još jedan u nizu poteza kojim se devalviraju instiucije u državi.

Privatizacija Instituta „Jaroslav Černi“ nije po Zakonu

Predsednik Upravnog odbora RERI-ja podsetio je i na privatizaciju Instituta Jaroslav Černi ističući da taj proces nije sproveden u skladu sa Zakonom, te da je problematično i to što se o prodaji odlučivalo isključivo po ekonomskim kriterijumima.

Podsetio je i da je Ministarstvo privrede 1. decembra odbilo njihov zahtev da im dostavi informacije od javnog značaja, koje se odnose na postupak privatizacije, a kao razlog za odbijanje, navedeno je da je i dalje u toku sprovođenje postupka privatizacije.

„To takaođe nije po zakonu“, istakao je Rajić navodeći da se RERI žalio Povereniku za informacije od javnog značaja, ali da strahuje da će se „odavno već sve završiti“ dok Poverenik naloži dostavljanje dokumentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari