Ekoloski ustanakEkološki ustanak, protest 7. novembra 2021. Foto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Pokret Ekološki ustanak odlučiće u četvrtak uveče na koordinacionom sastanku sa aktivistima i udruženjima iz 63 mesta gde su prethodnih dana organizovane blokade o nastavku blokada i protesta, „jer uspeh naše borbe zavisi isključivo od zajedništva“, saopšteno je večeras.

„Dragi prijatelji i saborci, ovo je važna pobeda građana, jer smo masovnim izlaskom na ulice primorali vlast da odustane od predatorskih zakona – kao što smo tokom proteklih meseci i godina zaustavili MHE na Staroj planini, obuzdali uništavanje Bara Reve i sprečili zakon o vodama. Ipak, još uvek smo daleko od konačne pobede“, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, nemamo vremena za slavlje jer konačan cilj nije ispunjen, a to je da proteramo Rio Tinto i  toksični rudnik iz Srbije, kao i brisanje projekta Jadar iz prostornog plana grada Loznice. Nećemo stati dok ne oteramo sve trovače i zagađivače, bilo domaće, bilo strane!“.

Na kraju saopštenja se navodi moto Pokreta ujedinjenih inicijativa, organizacija, grupa i savesnih pojedinaca „Borimo se za naše vode, naš vazduh, našu zemlju i dostojanstvo ljudi. Oko zdrave životne sredine i zdravlja ljudi nema kompromisa!“

Predsednik Srbije je pre toga u vanrednom obraćanju javnosti saopštio da je vratio Skupštini Srbije Zakon o eksproprijaciji, kao i da je predlođio izmene Zakona o rederendumu i narodnoj inicijativi čime su, kako je naglasio, ispunjeni svi zahtevi naroda koji protestuje.

Jedan od organizatora blokada Inicijativa KRENI-PROMENI, posle obraćanja predsednika, najavila je da će blokade biti organizovane i u narednu subotu ukoliko zakonska procedura po Vučićevim predlozima ne bude okončana do petka,

Ukoliko se do petka ispuni procedura i Zakon o ekspriprijaciji povuče i pokrene postupak izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi umesto blokada biće „proslava na Trgu Republike“. kako su naveli, ispunjen je i treći zahtev – puštanje na slobodu svih privedenih tokom blokada.

Iz pokreta Ne da(vi)mo Beograd saopšteno je da povlačenje Zakona o eksproprijaciji, kao i najavljene izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, predstavljaju veliki uspeh građana, ali ovo nikako ne znači da je bitka protiv Rio Tinta i drugih štetnih projekata, gotova i dobijena, bez preciziranja hoće li u subotu biti blokada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari