Zrenjanin: Kako se prate pacijenti od početka infekcije kovidom 1Foto:M.P.

Mlada zrenjaninska doktorka opšte prakse Dragana Višnjić, zaposlena u respiratornom centru Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, od marta 2020. godine radi sa kovid pozitivnim pacijentima.

U timu Respiratornog centra puno je mladih snaga iz zdravstvenog sistema I svi su radeći sa kovid pacijentima brzo došli do korisnih znanja i iskustava.

Nakon skoro dve godine dana rada i borbe sa pandemijom sada bolje sagledavaju sve zdravstvene rizike koje je ova bolest donela.

“Kovid infekcija je respiratorna infekcija, uzročnik je respiratorni virus i ima slične simptome kao i drugi virusi, ali ima i razlike i upravo uočavanje tih razlika bio je zadatak zdravstvenih radnika. Te razlike smo uočavali, usavrašavali kroz iskustvo. Iako je bio nov virus, uspešno smo pratili situaciju i pacijente i tačno smo mogli da budemo prirpemljeni na sve. U respiratornom centru dijagnostifikujemoprisustvo virusa na osnovu savremenih testova, po predlogu Svetske zdravstvene organizacije i Kriznog štaba, a sve u zavisnosti od kliničke slike pacijenata”, objašnjava dr Dragana Višnjić.

Građanima poručuje da se i dalje paze, da primenjuju protivepidemijske mere, i da se jave lekarima ukoliko posumnjaju na zarazu.

“Najveći broj pacijenata ovde pratimo. Prvo ih testiramo, odredimo i damo terapiju, dijagnostički ih obradimo vezano za laboratoriju, i na kraju ostaju kod nas na posmatranju ukoliko su pozitivni. Pacijent uvek može da se javi čim primeti neko pogoršanje, mi ga primimo na kontrolu, što važi za svakog pacijenta koji dolazi kod nas, da obavezno ima jednu kontrolu. Na kraju izolacije mi procenjujemo da li su pacijenti oporavljeni, jer oni to sami ne mogu da procene. Tako da jedino mi u Domu zdravlja vodimo evidenciju oporavljenih pacijenata. Ako stanje pacijanata zahteva sekundarnu brigu, mi ih šaljemo u opštu bolnicu, u prijemnu ambulantu infektivnog odeljenja – objašnjava Dragana.

Kaže da se trude na poslu da zbrinjavaju pacijente na mnogo višem nivou nego što je primarna zaštita.

“Kada smo počeli sa radom javljali su se najpre pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, to su bili oni koji su bili u zemlji i nisu išli u mesta žarišta, a javljali su se isto pacijenti sa lakšom kliničkom slikom koji su posećivali takva mesta, ali i oni asimptomataski pacijenti koji su bili u kontaktu sa zaraženima i bili u mestima žarišta. To je sve bilo, uglavnom, lakša klinička slika. Mađutim, kako se broj pacijenata povećavao, tako se komplikovala klinička slika, što je sasvim očekivano za viruse. Imali smo i srednje tešku i tešku kliničku sliku kod pacijenata”, zaključuje doktorka Višnjić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari