Novak Đoković je uz ostale srpske tenisere jedan od glavno zaslužnih što su Beograd i Srbija dobili na „zvučnosti“ u svetu belog sporta, a i mnogo dalje. Vrhunskim rezultatima, titulama, i besprekornim ponašanjem na terenu i van njega Đoković je doprineo ekspanziji i popularizaciji tenisa u zemlji.

Zahvaljujući njemu, uostalom, Srbi su se i generalno teniski obrazovali, pa je ovaj sport maltene već postao ovdašnji broj jedan. Novak Đoković i njegova poradica, ujedno firma Femili sport, pripremili su za sve brojnije ljubitelje tenisa još jednu pravu „lekciju“ iz belog sporta, a ona će ići uživo u maju ( od 2. do 10) na terenima SC Milan Gale Muškatirović i biće u vidu ATP turnira, Serbia open 2009.

– Toliko smo želeli da organizujemo ATP turnir u Srbiji i presrećan sam što smo u tome konačno uspeli. Ova zemlja i Beograd su zaslužili to i drago mi je što će poklonici tenisa u Srbiji imati priliku da uživo vide profesionalne igrače – izjavio je Đoković, koji se za veliku pomoć u dovođenju ATP turnira u Beograd zahvalio predsedniku Srbije Borisu Tadiću, gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, ministru za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliveru Duliću, predstavnicima iz Telekoma Srbije, sponzoru i pokrovitelju turnira.

Treći teniser sveta zajedno sa ostalima iz organizacije pokušaće da ubedi što više atraktivnih igrača da u maju naredne godine učestvuju na Serbia openu.

– Već sam razgovarao sa nekim igračima, ali samo površno, jer do skoro nismo znali da li ćemo dobiti organizaciju. Pokušaćemo da privučemo što više atraktivnih igrača, ali treba shvatiti da će ovo biti prva godina ovog turnira i da treba vremena da on zaživi. Nije sve u tome da ljudi odmah vide Federera i Nadala, bitno je da se odigra što više kvalitetnih mečeva i da na organizacionom planu položimo test. Nadam se da će ovo biti najbolje organizovani turir iz ove kategorije, moje iskustvo će sigurno pomoći jer tačno znam šta traže igrači, a šta im smeta – napomenuo je Đoković.

Njegov stric Goran i Nikola Pilić biće kodirektori Serbia opena i oni će se postarati da ovaj turnir prođe u najboljem redu.

– Velika mi je čast što sam od porodice Đoković dobio ovu funkciju. Srbija je zaslužila ovaj turnir. Prva godina će biti nepredvidljiva, ali sam siguran da će turnir biti najkvalitetniji za predviđeni nagradni fond – poručio je Pilić, uz podsećanje da je nagradni fond 500.000 dolara.

Već posle prve godine turnir će biti preseljen u teniski centar koji gradi porodica Đoković. Do tada, međutim, organizatori će se postarati da tereni (šljaka) SC Milan-Gale Muškatirović budu besprekorni.

– Sve će biti završeno na vreme, a vrlo verovatno i pre roka. Već smo ugostili supervizora iz ATP i on je Beograd napustio zadovoljan – istakao je Goran Đoković.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zahvalio se porodici Đokoviću na trudu i velikoj istrajnosti u želji da u Srbiju dovede ATP turnir.

– Ovo je sjajna stvar za Beograd, posebno za svu decu koja maštaju da jednog dana postanu onakvi kakav je Novak. Vraćamo se ponovo na kartu Evrope kojoj i pripadamo – rekao je Đilas i izrazio nadu da će Beograd 2009. godine organizovati i ženski WTA turnir, što odvojeno pokušavaju da izdejstvuju Ana Ivanović i Teniski savez Srbije. Srpski ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić, koji je organizaciju turnira pomogao sređivanjem komplikovane papirologije, naveo je da je Đoković svetski brend i da mnogo doprinosi pozitivnom imidžu Srbije.

Konferenciji Novaka Đokovića je inače prisustvovao i Hanc Petrijus, bivši direktor turnira u Amersforu (preseljen u Beograd), ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, gradski sekretar za sport Igor Miklja, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Dane Korica i rekorder po broju nastupa za nacionalnu fudbalsku reprezentaciju Savo Milošević. Među sponzorima turnira u Beogradu su i PTT Srbije, Srbijagas i NIS.

 

U Kragujevcu investicija od 20 miliona evra

Kragujevac – Odbornici Skupštine grada Kragujevca usvojili su juče plan detaljne regulacije Teniske akademije koju će, u ovdašnjem Velikom parku, izgraditi porodična firma tenisera Novaka Đokovića – Femily sport, dok je potpisivanje konačnog ugovora o gradnji tog sportskog kompleksa zvanično najavljeno za sutra. Ugovor o izgradnji Teniske akademje firme Family sport u Kragujevcu trebalo je da bude potpisan sredinom ove godine, ali je, na insistiranje Đokovića, koji su tražili promenu plana, odnosno proširenje kapaciteta hotela u okviru kompleksa, odloženo za nekoliko meseci. Gradnja terena i pratećih objekata najavljena je za proleće naredne godine. Teniska akademija u kragujevačkom Velikom parku imaće površinu od 3,2 hektara, a u okviru nje biće izgrađeno deset otvorenih i četiri zatvorena terena, zatim centralna dvorana sa terenima za ATP turnire, sa oko 2.000 mesta, kao i hotel sa pet zvezdica, koji će imati do 200 soba. Vrednost kompletne investicije iznosi 20 miliona evra. Z. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari