Banjaluka dobila prvi reciklažni aparat koji isporučuje hranu za pse 1Foto: M. Veljković/ Arhiva

U pitanju je automat koji u zamenu za recikliranje plastičnih flaša isporučuje hranu i vodu za pse lutalice, a to je ujedno jedini takav automat u Bosni i Hercegovini, saopštila je organizacija 28. jun koja je i donirala automat.

Kako su naveli u saopštenju, to je prvi i jedini automat te vrste u Bosni i Hercegovini, a treći koji je organizacija 28. Jun donirala u želji da pomogne životinjama i razvije zdrave navike recikliranja kod građana.

„Automati su slične veličine kao standardni bankomati, a strujom se napajaju pomoću solarnih panela koji se nalaze na njihovoj gornjoj strani, što znači da energija potrebna za rad ovih automata dolazi iz obnovljivih izvora. Cilj ovih automata je da se psima lutalicama omoguće bolji uslovi, kao i da se ublaže teškoće sa kojima se one suočavaju tokom života na ulicama, a istovremeno podstiču korisnike da usvoje recikliranje kao zdravu naviku“, navodi se u saopštenju.

Osnivač organizacije 28. jun Filip Filipi rekao je da ti „vrhunski automati na solarni pogon omogućavaju psima lutalicama bolji život i smanjuju njihove poteškoće na ulici, istovremeno podstičući ljude da recikliraju svoje flaše“.

„Znam da ovaj mali projekat nije tipičan za humanitarnu organizaciju i 99,9 odsto naših donacija ide ljudima koji se nalaze u teškim životnim okolnostima, ali me je oduševila podrška srpskog naroda koji je pokazao da se saosećanje širi i prema životinjama“, izjavio je Filipi.

Izvršna direktorka 28. juna, Snežana Dimitrijević istakla je da im je čast što mogu da realizuju projekte poput ovog.

„Čast nam je što možemo raditi ovako posebne projekte kako bismo obeležili našu desetogodišnjicu postojanja kao organizacije. Takođe sam jako srećna što je ove godine planirano mnogo zanimljivih projekata u Republici Srpskoj i BiH. Za Božić smo donirali poklon svakom detetu u Drvaru, a sada smo ove aparate donirali Banja Luci“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari