Kako roda sleti pred vrata mladih bračnih parova, tako se novopečeni roditelji hvataju – za olovku… Jer, kad saberu šta je sve potrebno novorođenčetu u prvim danima života nije im baš do preteranog slavlja. Samo za najosnovnije potrepštine, poput pelena, benkica, posteljine, kreveca, sredstava za higijenu.

Kako roda sleti pred vrata mladih bračnih parova, tako se novopečeni roditelji hvataju – za olovku… Jer, kad saberu šta je sve potrebno novorođenčetu u prvim danima života nije im baš do preteranog slavlja. Samo za najosnovnije potrepštine, poput pelena, benkica, posteljine, kreveca, sredstava za higijenu… potrebno je najmanje 30.000 dinara. Ukoliko se mama i tata odluče za odeću i opremu poznatih evropskih proizvođača moraće da odvoje čak tri puta više.
Da bi bebu izneli iz porodilišta roditeljima je potrebna nosiljka, koja u gradskim radnjama košta od hiljadu do 4.000 dinara. Uz pamučne pelene, većina majki još u porodilištu svojim bebama stavlja pelene za jednokratnu upotrebu. Najmanje pakovanje od 25 komada košta 400 dinara. U prvim danima života neophodne su i benkice koje koštaju od 80 do 150 dinara.
Svaka beba bi, kako tvrde pedijatri, trebalo da spava u svom krevecu, a obavezan je novi dušek. Za krevetac treba izdvojiti od 5.100 do čak 50.000 dinara, koliko u kompletu s komodom koštaju u „Kiku“, dok su dušeci najmanje 1.500 dinara. Iskusne majke kažu da su potrebne bar dve do tri posteljine, kao i ogradica za krevetac i ćebence. Samo za ove potrepštine neophodno je minimum 8.000 dinara. Kada podmire najosnovnije troškove roditelji kupuju kolica, nešto kasnije i dubak ili ogradicu, kao i stolicu za hranjenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari