Bezbedonosni forum: Zalaganje Orbana za prijem Srbije u EU može biti kontraproduktivno za reputaciju Beograda 1Foto FoNet Zoran Mrđa

Zalaganje mađarskog premijera Viktora Orbana za prijem Srbije u Evropsku uniju može biti kontraproduktivno za reputaciju Beograda među članicama Unije, rečeno je večeras na 11. Beogradskom bezbednosnom forumu, tokom panela „Zagovornici i protivnici proširenja – u kakvu se EU integrišemo?“

Strahinja Subotić iz Centra za evropsku politiku je ocenio da Orbanov stav stvara iluziju da je Srbija već spremna za ulazak u EU.

Istovremeno se među članicama EU javlja strah da bi Srbija, po prijemu, imala obavezu da vrati uslugu Budimpešti, izjavio je Subotić.

On je ocenio da Beograd za svoje interese koristi jačanje prisustva Rusije i Kine u regionu.

Ni Kina, ni Rusija ne izlažu Beograd pritisku da deluje protiv EU, rekao je Subotić, uz konstataciju da je Unija najveći investitor u Srbiji, ali da građani misle da je to Kina.

Patrik Šizerle iz budimpeštanskog Instituta za politički kapital je naveo da su Orbanu na nivou EU potrebni saveznici u sporovima vezanim za vladavinu prava.

Što je više vlada u EU koje bi podržale Orbana, to bolje za njega, jer mu jačaju pregovaračku poziciju. Zbog bliskih odnosa sa Srbijom, Orban je izdvaja od ostalih zemalja regiona, rekao je Šizerle.

Tena Prelec sa Univerziteta Oksford je izjavila da se u regionu samo na Srbiju gleda kao na zemlju koja je više okrenuta ka Rusiji i Kini, nego EU.

To ukazuje na važnost političkih elita i njihov uticaj na medije, navela je Tena Prelec.

Ona je ocenila da prijem novih članica nije među prioritetima EU.

Skepticizam unutar EU bi mogao da utiče na stvaranje svesti među građanima regiona da sami treba da nastupe u odbrani demokratije, rekla je Tena Prelec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari