Prema presudi Višeg suda u Novom Sadu, bivši direktor Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ Borislav Samardžić, osuđen je za zlostavljanje na radu radnicu tog preduzeća K. V. u vidu seksualnog uznemiravanja.

Pošto je tužba podneta prema ustanovi „Radosno detinjstvo“, čiji je Samardžić bio direktor i ovlašćeno lice, ovo preduzeće obavezno je da isplati tužilji 500.000 dinara na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede ugleda, časti, slobode i prava ličnosti, kao i 250.000 dinara na ime pretrpljenog straha. Takođe, teret troškova postupka od 308.518 dinara platiće tužena strana.

Kako stoji u obrazloženju presude, Samardžić je počev od septembra 2010. godine pa zaključno sa 5. oktobrom 2011. vršio kontinuirano seksualno uznemiravanje K. V. verbalno, putem SMS poruka, a kao posledica toga, psihičko zdravlje žrtve mobinga je trajno narušeno, za šta postoji medicinska dokumentacija.

– Presudom sam delimično zadovoljna, jer ne postoji ništa što bi moglo da nadoknadi svu patnju koju je pretrpela moja porodica u prethodnom periodu – kazala je ona uz konstataciju da je dok je bila na bolovanju premeštena u drugi objekat, a njeno ime je skinuto sa vrata kancelarije.

Borislav Samardžić, funkcioner SPS-a, na čelu novosadskih vrtića bio je sedam godina, sve do 2012. godine, a nakon njegovog odlaska otkriven je dug preduzeća od oko sedam miliona evra, pa je u prethodnom periodu i račun „Radosnog detinjstva“ bio u blokadi. U izjavi za naš list on je rekao da će u drugostepenom procesu biti dokazana njegova nevinost i da ne postoje ni tragovi uznemiravanja.

– To je prvostepeno rešenje, mi smo podneli žalbu, kao i „Radosno detinjstvo“ i moj jedini komentar je da ćemo u drugostepenom procesu dokazati da tu nema ni tragova seksualnog uznemiravanja – rekao je Samardžić za Danas.

Psiholog i predsednica Udruženja „No Mobbing“ Srbija, Vera Kondić, istakla je da su presude za mobing i seksualno uznemiravanje u Srbiji retke, a da je ovaj konkretan slučaj bio jedan od kompleksnijih.

– Ovo je jedna od veoma kompleksnih predmeta, zasnovan na SMS porukama. Ujedno je i jedna od rekih presuda za mobing i seksualno uznemiravanje, ali ona još uvek nije definitivna zbog žalbi. Ljudi moraju da vode računa šta pišu u SMS porukama, jer su one dokazni materijal na sudu – zaključila je ona.

Na presudu Višeg suda žalbu su uložili i PU „Radosno detinjstvo“ i Borislav Samardžić, pa će nakon drugostepenog procesa biti izrečena pravosnažna presuda. Ukoliko ona ne bude preinačena, troškove će snositi Predškolska ustanova, jer je Samardžić bio njen direktor, a ostaje da se vidi da li će eventualnom tužbom prema Samardžiću „Radosno detinjstvo“ zatražiti od svog bivšeg direktora snošenje troškova. U ovoj ustanovi nisu želeli da prokomentarišu presudu i daju izjavu za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari