Cena spomenika Stefanu Nemanji tajna do 2023. 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Troškovi izrade i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu čuvaju se pod oznakom „tajnosti“ do 2023. godine, zbog čega je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda odbio da dostavi ove podatke profesorima Filozofskog fakulteta iz Beograda koji su ih zatražili.

Pre skoro tri meseca petoro profesora uputilo je gradskim vlastima zahtev da daju javnosti uvid u iznos novca koji je iz budžeta Grada Beograda izdvojen za spomenik.

Zahtev su podneli profesori Dubravka Stojanović, Ognjen Radonjić, Saša Brajović, Nenad Makuljević i Milan Vukomanović.

Ipak, gradska uprava oglušila se o ovaj zahtev a zamenik gradonačelnika Goran Vesić je umesto polaganja računa o troškovima izneo niz uvreda na račun profesora koji traže ove informacije.

Nakon toga, profesori su uputili žalbu povereniku za informacije od javnog značaja, posle čega je Sekretarijat za kulturu morao da uputi odgovor, ali pozivajući se na zakon o poverljivosti, izbegli su da dostave tražene cifre.

Profesori su od Sekretarijata za kulturu gradske uprave grada Beograda, kao raspisivača i naručioca konkursa, zatražili da javnost obavesti o svim troškovima koji obuhvataju celokupni proces konkursa, izrade, transporta i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji, o angažovanim preduzećima i pojedincima koji su obavili te poslove i datumima zaključivanja svih ugovora, kao i o izvoru finansijskih sredstava za te troškove.

Iz odgovora Sekretarijata vidi se, zapravo, jedan od ovih podataka – a to je da je izvor finansijskih sredstava – Vlada Republike Srbije, odnosno da je Vlada izvršila namenski transfer novca gradskoj upravi grada Beograda.

U odgovoru Sekretarijata za kulturu, u koji je Danas imao uvid, navodi se da je potrebno imati u vidu da „Sekretarijat svojim postupcima nije imao nameru da uskrati informacije ali“, u nastavku se pozivaju na zakone kao i Zakon o tajnosti podataka, „Sekretarijat nije imao mogućnost da tražiocima informacije pruži na uvid tražene informacije“.

Cena spomenika Stefanu Nemanji tajna do 2023. 2

– Naime, iznos namenskog transfera Zaključkom Vlade RS od 18. jula 2018. godine, određen je za tajni podatak, sa stepenom tajnosti „Poverljivo“ i rokom čuvanja do 2023. godine, stoji u obrazloženju Sekretarijata kao razlog zašto nisu dostavili tražene informacije koje se odnose na izradu skulpturalne kompozicije posvećene Stefanu Nemanji.

Oni takođe navode i da se postupak ugovaranja javne nabavke za izradu spomenika sprovodio poštujući Zakon o javnim nabavkama, vodeći računa o o podacima za koje je određen stepen tajnosti „poverljivo“.

– Deo informacija je dostupan na Portalu javnih nabavki, a deo koji se odnosi na procenjenu vrednost javne nabavke, iznos ponude, kao i iznos ugovorene vrednosti nije mogao biti dostupan imajući u vidu određeni stepen tajnosti „poverljivo“, stoji dalje u obrazloženju Sekretarijata. Oni uveravaju da raspolažu svom relevantnom dokumentacijom i da je postupak obavljen u skladu sa zakonima, samo da to nije moguće i dostaviti na uvid javnosti.

Kao obrazloženje zašto su ovo važne informacije za javnost, profesori su ranije naveli da se „Izgradnja spomenika Stefanu Nemanji, autora Aleksandra Rukavišnjikova, na Savskom trgu u Beogradu nalazi u središtu pažnje javnosti, pa je dobijanje potpunih informacija o svim aspektima ovog procesa od izuzetne važnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari