Čitaku o izborima na severu: Narušen suverenitet Kosova, krivac Kurti 1Vljora Čitaku, arhiva Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku izjavila je za Kljan Kosova da je suverenitet Kosova narušen 23. aprila, kada su održani izbori u četiri opštine na severu, a za takvu situaciju okrivila premijerka Aljbina Kurtija.

Čitaku je rekla da je na dan izbora narušen suverenitet Kosova, jer izborni proces nije održan na regularnim biračkim mestima, već u kontejnerima.

„Verujem da je svako od nas sa zabrinutošću posmatrao situaciju na severu, i to ne samo na dan izbora, već od letos. Nikada nije bilo manje suvereniteta i prisustva kosovskih institucija, policije, carine i sudova. Sve što se godinama gradilo je za nekoliko dana uništeno. Održavanje izbora je bilo neizbežno”, napomenula je Čitaku, a prenosi Kosovo online.

Ona je ocenila da će formiranje institucija biti veliki izazov nakon ovakvog izbornog rezultata, iako su se, kaže, stekli zakonski uslovi i postoje ustavni rokovi za njihovo konstituisanje, što je dužnost kosovske vlade.

„Nažalost, na dan izbora videli smo degradaciju izbornog procesa, jer nije održan u regularnim prostorijama, već je tog dana preko kontejnera narušen suverenitet Kosova i njenih institucija“, rekla je Čitaku.

Prema njenim rečima, za situaciju stvorenu na severu Kosova kriv je premijer Aljbin Kurti.

„Situacija na severu nije od juče. Takmičili smo se sa Kurtijem na ovim izborima. Glavni krivac je Beograd, ali je, nažalost, pomoglo neodgovorno i nekoordinisano ponašanje Kurtija prošlog leta“, navela je Čitaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari