Aida Ćorović: Aleksandar Vučić je glavni vinovnik govora mržnje 1foto FoNet Aleksandar Barda

Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava, ističe za Danas da je današnja poseta predsednika Srbije Priboju “hipokrizija”, jer, kako ukazuje, da mu je zaista stalo da se govor mržnje i incidenti ne dešavaju, ne bi punio policiju desničarima.

– Njegova poseta Priboju je i deo predizborne kampanje. Priča kako će dati pare mladima, penzionerima… Stalno govori laži. U stvari je on glavni vinovnik govora mržnje. U jednoj ruci drži vatru, a u drugoj led. On kreira krize non-stop, pa se potom postavlja kao spasilac – ukazuje Ćorović za naš list.

Podsetimo, predsednik Srbije razgovarao je sa predstavnicima lokalne samouprave, verskih zajednica, kao i meštanima Priboja.

Jedno od pitanja ticalo se slobode nošenja hidžaba.

Žene koje su ih nosile rekle su da su imale neprijatnosti, na šta im je Vučić odgovorio da će “raditi na tome” da se poštuju verska prava i slobode.

Iznet je i zahtev za izmenom Zakona o civilnim žrtvama rata, tako da bi i porodice Bošnjaka koji su pre 30 godina oteti u Sjeverinu bile prepoznate kao civilne žrtve, što podrazumeva i isplatu odštete.

Što se tiče slučaja policajaca iz Priboja koji su pevali pesmu koja poziva da se Sjenici deci isto što i Srebrenici, Vučić je rekao da će oni biti “ne samo kažnjeni” već i premešteni iz tog grada.

– Svako ko pomisli da može da ugrozi nečiji život ili kuću, nečiju džamiju ili crkvu, imaće posla sa državom koja će vrlo nemilosrdno da reaguje – rekao je Vučić.

Dodao je da Bošnjaci “vekovima” žive sa Srbima u Priboju i okolini.

Da je poseta Vučića Priboju deo njegove predizborne kampanje, odnosno neprestane propagande smatra i Sead Biberović iz organizacije Urban in iz Novog Pazara.

On je za N1 rekao Srbija treba sistemski da krene u rešavanje problema govora mržnje, a mržnja se “direktno i indirektno” šalje iz vrha vlasti u Beogradu.

– Nismo ni ranije bili imuni na to, ali ova vlast je, čini mi se, dostigla vrhunac takvog delovanja – rekao je Biberović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.